Pekinā sāk pietrūkt aizsargmasku; pilsētu pārklāj biezs smogs

© Scanpix

Smogs lielā daļā Ķīnas ziemeļu pieturas jau nedēļu.

 

Saskaņā ar varasiestāžu publiskotajiem oficiālajiem datiem cieto daļiņu PM 2,5 koncentrācija trešdienas rītā sasniedza 486 mikrogramus uz kubikmetru. Vērtējot pēc Pasaules Veselības organizācijas (PVO) noteiktajiem standartiem, PM 2,5 daļiņu koncentrācija gaisā nedrīkstētu pārsniegt 25 mikrogramus uz kubikmetru.

Tikmēr ASV vēstniecības Pekinā veiktie mērījumi liecina, ka PM 2,5 koncentrācija pilsētas gaisā sasniegusi 557 mikrogramus uz kubikmetru.

Līdzās esošās Hebei provinces Sjiņdzji pilsētā tikmēr šis rādītājs sasniedzis 761 mikrogramu uz kubikmetru.

Jau sesto dienu pēc kārtas Pekinā noteikta "oranžā" jeb otrā augstākā smoga brīdinājuma pakāpe. Redzamība ir vien daži simti metru.

Nacionālais Meteoroloģijas centrs prognozē, ka piesārņojums turpināsies līdz ceturtdienai.

Daudzviet pilnībā izpirkti aizsargmasku krājumi - interneta veikalā "Tmall.com" no ASV uzņēmuma 3M piedāvātajām 29 modeļu aizsargmaskām 26 modeļi nebija pieejami vai bija izpirkti.

Tikmēr no ražotāja "Vogmask" maskām "Tmall" veikalā atlikuši vien bērnu modeļi.

To cieto daļiņu (PM) izmeši, kas ir mazākas par desmit mikroniem jeb metra miljonām daļiņām (PM10), var uzkrāties elpceļos, izraisot elpceļu problēmas. Taču vēl lielāku kaitējumu var nodarīt mazākas daļiņas, kas nav lielākas par 2,5 mikroniem (PM2,5), kuras var nonākt cilvēka plaušās un pat asinsritē.

Sliktā gaisa kvalitāte Ķīnā tiek saistīta ar valsts straujo ekonomisko izaugsmi un urbanizāciju, un eksperti ir nobažījusies, vai valsts spēs un vēlēsies risināt piesārņojuma problēmu.