Janukovičs bija plānojis militāru uzbrukumu Maidanam

© Scanpix

Līdzšinējā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča rezidencē atrastie dokumenti apstiprina, ka Janukovičs plānojis izmantot armijas spēkus pret protestētājiem Kijevas Neatkarības laukumā, otrdien ziņo Polijas Radio.

Dokumenti liecina, ka 20.februārī, kad vardarbība Maidanā sasniedza savu kulmināciju, jaunieceltais Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks un ģenerālštāba priekšnieks Jurijs Iļjins devis rīkojumu armijas vienībām no Dņepropetrovskas, Nikolajevas un Očakivas apgabala ierasties Kijevā.

Ukrainas aizsardzības ministrs Pavlo Ļebedevs devis Iļjinam brīvu vaļu šajā jautājumā, atļaujot armijai izmantot ieročus un aizturēt protestētājus, liecina dokumenti.

Bijušais Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks un ģenerālštāba priekšnieks Vladimirs Zamans pagājušajā nedēļā acīmredzot atteicās iesaistīt armiju protestētāju apspiešanā, tādēļ 19.februārī tika atlaists. Viņa vietā tika iecelts Jūras kara spēku pavēlnieks admirālis Iļjins.

Janukoviča rezidencē atrastie dokumenti apstiprina bijušā armijas galvenā štāba komandiera vietnieka ģenerāļa Jurija Dumanska apgalvojumus, ka armija "tiek ievilkta civilā konfliktā".

Protestējot pret šādu pavērsienu, Dumanskis 21.februārī atkāpās no amata.

Tai pat dienā Janukovičs un opozīcijas līderi parakstīja kompromisa vienošanos par jaunas nacionālās vienotības valdības izveidošanu un par 2004.gada konstitūcijas atjaunošanu, kā arī par prezidenta pirmstermiņa vēlēšanu rīkošanu. Vienošanās tika panākta ar Francijas, Vācijas un Polijas starpniecību.

Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis izpelnījies savas valsts opozīcijas likumdevēju kritiku, jo, kā liecina videomateriāli, sacījis Ukrainas opozīcijas līderiem, ka viņi visi būs beigti, ja neparakstīs vienošanos, jo armija apspiedīs protestētājus.

Sikorskis pirmdien atspēkoja pārmetumus, norādot, ka "ir ļoti viegli sēdēt uz dīvāna Varšavā komentējot (..), kamēr aiz loga Kijevā cilvēki tiek nogalināti".

"Tur bija šāvieni, sprādzieni un cilvēki ar automātiskajiem ieročiem un snaiperu šautenēm stāvēja pie prezidenta pils," norādīja ministrs.

Sikorskis arī izteicies, ka Ukrainas asociācijas līgums ar Eiropas Savienību (ES) gaida, kad tiks parakstīts, bet nepieciešams laiks, lai valsts izveidotu stabilu valdību.

Tikmēr Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs apšaubījis Ukrainas varasiestāžu leģitimitāti, pirmdien paziņojot, ka Maskava šobrīd neredz, ar ko Krievija varētu risināt dialogu.

Tomēr Medvedevs uzsvēra, ka Ukraina joprojām ir "svarīgs partneris" un visi iepriekš noslēgtie līgumi tiks ievēroti.

Svarīgākais