Miris vecākais zināmais holokaustā izdzīvojušais cilvēks - 110 gadus vecā Alise Herca Somere

© Scanpix

Londonā 110 gadu vecumā miris vecākais zināmais holokaustā izdzīvojušais cilvēks - pianiste Alise Herca Somere, svētdien paziņojusi viņas ģimene.

1903.gadā Prāgā dzimusī Herca Somere pavadīja divus gadus Terezinas koncentrācijas nometnē.

Viņa nomira svētdien, aizejot viņsaulē mierīgi ģimenes locekļu klātbūtnē, paziņoja Hercas Someres mazdēls Ariels Sommers.

"Viņa mīlēja mūs, smējās kopā ar mums un loloja mūziku kopā ar mums. Viņa bija iedvesma, un mūsu pasaule būs ievērojami nabadzīgāka bez viņas (..). Mēs sērojam par viņas zaudējumu un lūdzam privātumu šajā grūtajā brīdī," norādīja mazdēls.

Hercas Someres dzīve iedvesmojusi uzņemt dokumentālo filmu "The Lady In Number 6: Music Saved My Life", kas šogad nominēta ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars" kategorijā labākā dokumentālā īsfilma.

38 minūšu garajā filmā Herca Somere stāsta par savu dzīvi un dalās savās pārdomās par to, cik mūzika un smiekli ir svarīgi laimīgai dzīvei.

Filmas tīmekļa vietnē viņa norādījusi, ka mūzika ir izglābusi viņas dzīvību.

Koncentrācijas nometnē pavadītajos gados viņai bija jāsniedz koncerti ieslodzītajiem un apsargiem. Terezinas nometnē tika ieslodzīti aptuveni 140 000 ebreju, no kuriem 33 430 nomira.

"Es esmu ebrejiete, bet Bēthovens ir mana reliģija," dokumentālajā filmā norādījusi Herca Somere.

"Es domāju, ka vadu savas pēdējās dienas, bet tas patiesībā nav svarīgi, jo man bijusi tik skaista dzīve. (..) Un dzīve ir skaista, mīlestība ir skaista, daba un mūzika ir skaista. Viss, ko mēs piedzīvojam, ir dāvana," atskatoties pagātnē, bez naida un dusmām norādījusi sirmā pianiste.

Svarīgākais