Ukrainas dienvidaustrumu apgabalu deputāti atsakās pakļauties Kijevai

© Scanpix

Ukrainas dienvidaustrumu apgabalu un Krimas deputāti, kas sestdien pulcējušies uz kongresu Harkovā, paziņojuši, ka atsauc Kijevai deleģētās valsts pārvaldes pilnvaras un ka paši uzņemas visu varu savos apgabalos.

Šie deputāti, kuri atbalsta līdzšinējā prezidenta Viktora Janukoviča režīmu, pieņemtajā rezolūcijā apgalvo, ka "nelikumīgie bruņotie formējumi nav nodevuši ieročus" un "turpina sagrābt centrālās varas iestādes, slepkavot mierīgos iedzīvotājus un tiesībsargāšanas iestāžu darbiniekus".

"Ukrainas Augstākā Rada strādā terora apstākļos, zem ieroču un slepkavību draudiem,” apgalvots dokumentā. „Šādos apstākļos Ukrainas parlamenta lēmumi izsauc šaubas par to brīvprātību, leģitimitāti un likumību."

Deputāti paziņojuši, ka "līdz konstitucionālās kārtības atjaunošanai" atbildību par tās uzturēšanu savās teritorijās uzņemoties apgabalu administrācijas, kā arī Krimas parlaments un Sevastopoles pilsētas padome.

Deputāti aicina iedzīvotājus "pašorganizēties sadarbībai ar vietējām tiesībsargāšanas iestādēm".

Savukārt Ausgtākās Radas deputāti aicināti atgriezties savos vēlēšanu apgabalos, lai sadarbotos ar vēlētājiem uz vietas, kamēr netikšot pilnībā garantēts likumdevēju sapulces darbs.

Vienlaikus deputāti vērsušies pie "valstīm - Ukrainas teritoriālās nedalāmības un drošības garantiem", aicinot tās pildīt savus "pienākumus" – nodrošināt piecu atomelektrostaciju un to 15 kodolreaktoru drošību, jo kodolspēkstacijām esot tieši draudi no "teroristu un ekstrēmistu puses".

Domājams, ka šis rezolūcijas punkts varētu tikt tulkots, kā aicinājums Krievijai ievest Ukrainā savu karaspēku.

Svarīgākais