Kalniņš: Pašlaik Maidanā vardarbība nav novērojama, taču situācija ir ļoti saspringta

© Scanpix

Pašlaik Maidanā vardarbība nav novērojama, taču situācija ir ļoti saspringta un tiek celtas barikādes, aģentūrai LETA pastāstīja Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš (V), kurš atrodas notikuma vietā Kijevā.

Viņš norādīja, ka atšķirībā no medijos vērojamās situācijas rīta pusē pašlaik Maidanā nav novērojama vardarbība. Sarunās ar Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču pašlaik piedalās Francijas un Vācijas ārlietu ministri, un eksperti prognozē, ka šo sarunu laikā varas iestādes nepielietos spēku pret opozīciju, skaidroja Kalniņš.

Politiķim ar Eiropas Parlamenta deputāti Sandru Kalnieti (V) drīzumā paredzēta apspriede Ukrainas parlamentā, kur tiks mēģināts meklēt risinājumu.

Kā ziņots, Kalniete un Kalniņš (V) šodien ir devušies uz Ukrainu, lai tiktos ar opozīcijas pārstāvjiem un apliecinātu Latvijas atbalstu Ukrainas demokrātiskajiem spēkiem, aģentūru LETA informēja Kalnietes parlamentārais asistents Mārtiņš Spravņiks.

Kalniete teica: "Es braucu uz Kijevu, lai apliecinātu savu atbalstu demokrātiskai opozīcijai. Es labi atceros, kā 1991.gada asiņainajā janvārī mēs gaidījām katru atbalsta vēsti no brīvās, demokrātiskās pasaules. Tas mums deva apziņu, ka neesam aizmirsti. Tieši šo vēsti vakar dzirdēju no dziedātājas Ruslanas, kura aicināja mūs, deputātus, braukt uz Kijevu un būt kopā Neatkarības laukumā. Tur šodien izšķiras arī Eiropas liktenis."

Šodien Briselē notiek Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministru tikšanās, lai vienotos par kopēju rīcību Ukrainas krīzes risināšanā.

Tiek ziņots, ka ceturtdien Kijevas Neatkarības laukumā nogalināti vismaz 50 cilvēki.

Protestētāji ceturtdienas rītā atspieda milicijas spēkus no Kijevas Neatkarības laukuma un ieņēma pozīcijas, kādās tie atradās otrdien pirms drošības spēku uzbrukuma.

Iepriekšējās dienās sadursmēs Kijevā dzīvību zaudēja 28 cilvēki un vēl daudzi simti tika ievainoti.

Jau vēstīts, ka, reaģējot uz situācijas saasināšanos, Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs trešdien paziņoja, ka plāno visā valstī pretterorisma operāciju un atcēla no amata Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieku un ģenerālštāba priekšnieku Vladimiru Zamanu, kuru opozīcija vērtēja atzinīgi par atteikšanos izmantot spēku pret protestētājiem.