Janukovičs nomainījis bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieku

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs trešdien atcēlis no amata Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieku un ģenerālštāba priekšnieku Vladimiru Zamanu.

Viņa vietā iecelts līdzšinējais Ukrainas Jūras kara spēku pavēlnieks admirālis Jurijs Iļjins. Savukārt Zamana iecelts par Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretāra vietnieku.

Šie pārkārtojumi veikti dienā, kad Ukrainas varasiestādes izsludinājušas visā valstī pretterorisma operāciju un paziņojušas, ka tajā var tikt iesaistīti bruņoto spēku karavīri.

Kā to vērtējis viens no opozīcijas līderiem, bijušais aizsardzības ministrs Anatolijs Gricenko, ģenerālštāba priekšnieks nomainīts "sakarā ar jauniem uzdevumiem".

"Zamanu es labi pazīstu - šis virsnieks nekad nepiekristu pārvērst armijas desantniekus par policistiem, kuriem jāaizsargā nevis sava tauta no ārējiem ienaidniekiem, bet gan vara no savas tautas," Gricenko raksta savā "Facebook" profilā.

"Tāpēc Zamana vairs nekomandē nedz ģenerālštābu, nedz bruņotos spēkus - "jauno uzdevumu" izpildei armijai ir vajadzīgs jauns komandieris. Un tādu arī atraduši - Iļjins būs "Tas, kurš pildīs pavēles". Īpaši jau tāpēc, ka admirālim ir sirsnīgas attiecības ar miljardieri Vadimu Novinski, kas saistīts ar Janukoviču," spriedis opozīcijas deputāts.

Viņš prognozējis, ka ar laiku Zamana tiks atlaists arī no Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretāra vietnieka amata.

Svarīgākais