Ukrainā sāksies pretterorisma operācija; var tikt iesaistīta armija

Ukrainas Drošības dienests un pretterorisma centrs paziņojis, ka sāks valsts teritorijā pretterorisma operāciju, trešdien,vēsta Unian.

Ukrainas Drošības dienesta vadītājs Aleksandrs Jakimenko paziņoja, ka visā valstī sākta pretterorisma operācija, jo "ekstrēmisms un radikālo grupējumu pretlikumīgā darbība reāli apdraud miljoniem Ukrainas pilsoņu dzīvību.''

 Saistībā ar nekārtībām Ukrainā ierosinātas 40 krimināllietas,  notiek vardarbības eskalācija, ieroču pielietošana no ekstrēmistiski noskaņotu grupējumu puses, daudzos valsts reģionos sagrābtas administratīvās ēkas, prokuratūras, iekšlietu daļas, deg ēkas, vandāļi sit cilvēkus. Tikai pēdējās diennakts laikā vairāk nekā 1500 ieroču un 100 000 pattronu nonākušas noziedznieku rokās," teikts Ukrainas drošības dienesta un pretterorisma centra vadītāja Aleksandra Jakimenko paziņojumā.

 Tāpēc Ukrainas drošības dienests un pretterorisma centrs pieņēmis lēmumu sākt valsts teritorijā  pretterorisma operāciju.

Kā teikts Aizsardzības ministrijas izplatītajā paziņojumā, armija ir tiesīga "saskaņā ar Ukrainas likumdošanu lietot ieročus un īpašos līdzekļus", uz laiku ierobežot vai aizliegt transportlīdzekļu un gājēju kustību uz ielām un ceļiem, aizturēt un nogādāt tiesībsargāšanas iestādēs personas, kas izdarījušas likumpārkāpumus vai "veikušas citas darbības", pārmeklēt pilsoņus, viņu personiskās lietas, automašīnas un kravas, pārbaudīt pilsoņu dokumentus un aizturēt identitātes noskaidrošanai personas, kurām dokumentu nav.

Saskaņā ar pretterorisma likumu Aizsardzības ministrijai, militārās pārvaldes iestādēm, bruņoto spēku vienībām un daļām "jānodrošina pret teroristiskiem tīkojumiem" bruņoto spēku objekti, šaujamieroči, munīcija, sprāgstvielas un indīgās vielas, norāda ministrija.

 Ukrainas varasiestāžu izsludinātajā pretterorisma operācijā var tikt iesaistīti bruņoto spēku karavīri, trešdien paziņojusi Aizsardzības ministrija.

Ukrainā ārkārtas stāvoklis faktiski ir izsludināts ne tikai galvaspilsētas Neatkarības laukumā, bet visā valsts teritorijā, trešdien intervijā telekanālam "Espresso TV" sacīja lielākās opozīcijas partijas "Bativščina" parlamenta deputāts Mikola Tomenko.

Milicija bloķē cilvēku nokļūšanu galvaspilsētā, atsaucoties uz kādu neeksistējošu vai slepenu ministru kabineta dokumentu, sacīja deputāts.

"Kijevas centrā tikpat kā nav iespējams nokļūt. Centrs ir paralizēts, nokļūt var tikai, ejot kājām. Transports ir nobloķēts, metro nestrādā. [Raugoties] no ēdināšanas viedokļa, pilsētas centrā cilvēki nevar paēst, jo sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu īpašniekiem dots rīkojumus tos slēgt."

"Kas attiecas uz Ukrainu, tad, kā mani informē vietējo padomju deputāti, kas dodas uz Kijevu, milicija, atsaucoties uz kaut kādu neeksistējošu vai slepenu ministru kabineta dokumentu, bloķē cilvēku pārvietošanos uz galvaspilsētu. Tās visas ir faktiskas pazīmes ārkārtas stāvokļa ieviešanai Ukrainā," pārliecināts ir deputāts.

Ukrainas konstitūcijā un likumos ir noteikts, ka prezidenta parakstītais rīkojums par ārkārtas stāvokļa pasludināšanu kādā atsevišķā rajonā vai visā valstī divu dienu laikā ir jāapstiprina parlamentam, atgādināja Tomenko.

"Tātad šodien situācija izskatās šādi - neraugoties uz varas pārstāvju publiskiem paziņojumiem par to, ka tā neieviesīs ārkārtas stāvokli, Ukrainā tas "de facto" jau darbojas," norādīja deputāts.

Kijevā otrdien izraisījās līdz šim nepieredzēti vardarbīgas un asiņainas sadursmes. Tās aizsākās, kad kareivīgi noskaņotu protestētāju kolonna mēģināja piekļūt parlamentam, kur tobrīd notika debates par konstitūcijas grozījumiem.

Protestētāji, neizturot pretējās puses pārspēka spiedienu, atkāpās no daudzām pilsētas centra ielām uz Neatkarības laukumu - kopš novembra sākuma nerimstošās protestu kustības epicentru.

Kijevā trešdien turpinās protestētāju un milicijas konfrontācija. Viss Neatkarības laukums ir dūmos, dzirdami sprādzieni. Nekārtībās otrdien un trešdien Kijevā dzīvību zaudējuši 25 cilvēki.

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs trešdien paziņoja, ka opozīcijas līderi, aicinot cilvēkus ķerties pie ieročiem, ir pārkāpuši robežu un viņiem par to ir jāstājas tiesas priekšā, kas tad noteiks viņiem soda mēru.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka vēl nav par vēlu apturēt konfliktu, un aicināja opozīcijas līderus pie sarunu galda.

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs trešdien atcēlis no amata bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieku un Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieku Vladimiru Zamanu.

Viņa vietā iecelts līdzšinējais Ukrainas Jūras kara spēku pavēlnieks Jurijs Iļjins.

Svarīgākais