Francijas, Vācijas un Polijas ārlietu ministri ceturtdien dosies uz Kijevu

Francijas, Vācijas un Polijas ārlietu ministri ceturtdien dosies uz Kijevu, lai novērtētu situāciju pirms Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministru tikšanās Briselē, lai izlemtu, vai noteikt sankcijas Ukrainai, trešdien paziņojis Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss.

"Kopā ar poļu un vācu kolēģiem mēs rīt no rīta esam izlēmuši doties uz Kijevu (..), lai ievāktu jaunāko informāciju pirms tikšanās Briselē," paziņoja Fabiuss.

Jau ziņots, ka nekārtībās Ukrainā otrdien un naktī uz trešdienu dzīvību zaudējuši vismaz 25 cilvēki.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs norādīja, ka Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam ir iespēja izdarīt izvēli - "aizsargāt tautu, kam viņš kalpo", un izvēlēties kompromisu un dialogu vai arī izvēlēties vardarbību.

"Mēs ar saviem draugiem Eiropā un citur runājam par sankciju iespēju vai citiem soļiem, lai mēģinātu radīt vidi kompromisam," norādīja Kerijs.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu trešdien telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču aicinājis nekavējoties pārtraukt vardarbību Kijevā un norādījis uz iespējamajām atbildes sankcijām.

Barrozu izteicies, ka ir šokēts un uztraukts par notiekošo Kijevā kā arī nosodījis vardarbīgo politiskās krīzes risinājumu.

Vienlaikus viņš atgādinājis par Ukrainas valdības atbildību, lai novērstu vardarbību, ievērotu cilvēktiesības un tiesības uz brīvību, bez tam uzsvēris cik svarīgi risināt jautājumus politiskā dialoga ceļā.

20. februārī Briselē tiks sasaukta ES ārkārtas Ārlietu padomes sēde par situācijas attīstību Ukrainā. 

Svarīgākais