Ukrainas Drošības spēki gatavojas uzbrukt Maidanam; ES lems par sankcijām

Ukrainas drošības spēki trešdienas vakarā gatavojas atkārtotam uzbrukumam demonstrantiem Kijevas Neatkarības laukumā, liecina Ukrainas opozīcijas rīcībā nonākusī informācija, vēsta Unian.

Tā liecina, ka uzbrukums sāksies trešdienas vakarā plkst.18.

Opozīcija mudina ļaudis doties uz Neatkarības laukumu un aizstāvēt to.

Tikmēr Ukrainas Drošības dienests trešdien paziņoja, ka visā valstī tiks veikta "pretterorisma operācija".

"Nacionālais Drošības dienests un Ukrainas Pretterorisma centrs pieņēmis lēmumu visā Ukrainas teritorijā izvērst pretterorisma operāciju," teikts izplatītajā paziņojumā.

Neatkarības laukumā protestētāji tikmēr gatavo "Molotova kokteiļus".

Jau ziņots, ka  Kijevas centrā arī trešdien turpinās sadursmes starp protestētājiem, kas ir sapulcējušies Neatkarības laukumā, un to ielenkušajiem miličiem.

Milicija ir ielenkusi un pārņēmusi daļu Neatkarības laukuma. Protestētāji turpina būvēt jaunas barikādes, nosprostojot ielas, kas ved Maidanu, šādi gatavojoties jaunam milicijas specvienības "Berkut" uzbrukumam.

Iebraukšana pilsētā ir bloķēta, lai neļautu ierasties protestētāju papildspēkiem, pilsētā nedarbojas metro. 

Pēc neveiksmīgām naktī notikušām sadursmēm ar opozīcijas līderiem prezidents Viktors Janukovičs aicināja opozīciju distancēties no "radikāliem spēkiem", norādot, ka "nav par vēlu pārtraukt vardarbību". Tāpat viņš brīdināja, ka tiks saukti pie atbildības tie, kas aicinājuši "ķerties pie ieročiem".

Eiropadomes priekšsēdētājs Hermans van Rompejs aicina pārtraukt vardarbību Ukrainā un sākt politisko dialogu. Viņš arī norādījis, ka līdz ar situācijas pasliktināšanos Ukrainā, pret tiem kuri vainīgi vardarbībā tiks piemērotas gan finansu, gan vīzu sankcijas.

"Eiropas Savienības ārlietu ministri rīt tikšanās laikā lems par iespējamajām sankcijām un rīcību Ukrainas jautājumā," norāda Rompejs.

Par iespējamajām sankcijām runā arī Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Fransuā Olands.

Olands norādīja, ka Ukrainā notiekošais ir neaprakstāms un nepieņemams, un uzsvēra, ka viņš un Merkele nosoda vardarbību un represijas un brutalitāti, kas nāk no valsts puses.

Olands uzsvēra, ka visiem tiem, kas pastrādājuši šos vardarbīgos aktus, un visiem tiem, kas gatavojas to darīt, jāzina, ka viņiem tiks piemērotas sankcijas.

Merkele tikmēr piebilda, ka viņi ir kopā ar "vīriešiem un sievietēm, kuri cieš" Kijevā.

Pēc tikšanās un pārrunām trešdien ar Francijas prezidentu kanclere paziņojusi, ka gribētu apspriest situāciju Ukrainā  ne tikai ar Ukrainas opozīciju, bet arī ar tās prezidentu Viktoru Janukoviču, ja viņš izteiks tādu piedāvājumu.

"Situācija Ukrainā šokē, Eiropas ir jālemj par atbildes sankcijām pret personām, kas atbildīgi par vardarbību valstī," teica Merkele.

Jau ziņots, ka otrdien Janukovičs nav atbildējis uz Vācijas kancleres Angelas Merkeles vairākkārtējiem telefona zvaniem otrdien.

Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis otrdien arī nav varējis sazvanīt Janukoviču, bet cerot, ka Ukrainas prezidents beidzot  atbildēšot uz telefona zvaniem.

"Es gribētu Janukovičam uzsvērt, ka pirmkārt vajadzētu atturēties no darbībām, kas novestu pie tālākas konflikta eskalācijas, otrkārt vardarbības un spēka pielietošana ir pilnīgi nepieļaujama,"norādīja Komorovskis.

Nekārtībās Ukrainā otrdien un naktī uz trešdienu dzīvību zaudējuši vismaz 25 cilvēki.

Ukrainas varasiestādes izsludinājušas valsts mēroga pretterorisma operāciju.

20. februārī Briselē tiks sasaukta ES ārkārtas Ārlietu padomes sēde par situācijas attīstību Ukrainā. Ārlietu ministrija uzskata par nepieciešamu Padomē apspriest jautājumu par sankciju ieviešanas iespējām pret personām, kuras ir atbildīgas par vardarbības izraisīšanu Ukrainā.

 

Svarīgākais