Ukraiņu organizācijas pārstāve: Situācija Ukrainā vairs nav kontrolējama

Situācija Ukrainā ir absolūti šausminoša un tagad tā vairs nav kontrolējama, pauž Ukrainas sociālā izpētes centra "Etnikos" pārstāve Nataļja Lisogorova.

Viņa atzīmēja, ka pašreiz situācija ir šausminoša, lai gan atzina, ka nojautusi par situācijas attīstību līdz tam, ka būs bojāgājušie. "Bija zaudēts laiks, un tagad situācija vairs nav kontrolējama," izteicās Lisogorova, brīžiem nespēdama valdīt asaras.

Sieviete norādīja, ka gadījumā, ja tuvākajā laikā nenotiks sarunas starp abām pusēm un netiks rasts kompromiss, situācija var attīstīties vēl dramatiskāka. "Ja tagad jau deg arodbiedrības ēka, konservatorija, tad es turpmāk redzu tikai nelabvēlīgas prognozes," atzina centra pārstāve. Pēc viņas domām, prezidentam Viktoram Janukovičam šajā gadījumā vajadzēja daudz aktīvāk un ātrāk reaģēt.

Tomēr viņa arī no šīs saspringtās situācijas redz izeju, iespējams, to var atrisināt ar kādām likumdošanas iniciatīvām, jo cilvēku neapmierinātību Lisogorova izskaidroja ar to, ka apgabalu gubernatori tiek iecelti, nevis ievēlēti. Viņa arī atzina, ka spēj saprast tos cilvēkus, kas ir izgājuši protestēt, lai gan saprot arī Kijevas iedzīvotājus, kuru acu priekšā bez žēlastības tiek sagrauta pilsēta.

"Ja tuvākajās pāris dienās situācija neatrisināsies, tad jau tā sakairināto problēmas kodolu nebūs iespējams dzēst," izteicās Lisogorova un piebilda, ka situācijas saspīlējums varētu rimties. Pēc viņas domām, prezidenta pārvēlēšana nebūtu risinājums, jo vēlēšanas jebkurā gadījumā drīzumā ir gaidāmas.

Arī Liepājas ukraiņu kopienas "Svitanok" pārstāve Larisa Davidenko uzsvēra, ka pēc iespējas ātrāk ir jāaptur šī asinsizliešana, jo cilvēki nedrīkst mirt. "Esmu šokā par to, kas tur notiek, man vienkārši nav vārdu. Pēc iespējas ātrāk ir jānoregulē konflikts un jāaptur asinsizliešana," emocionāli pauda Davidenko.

Pēc viņas domām, Janukovičam steidzami ir jāsāk pārrunas un jāmeklē kompromiss. "Konflikts nepastāv vienu vai divas dienas, bet gan mēnešus," sacīja Davidenko. Tāpat viņa izteicās, ka pilsoņu karš jau ir sācies, un viņas radinieks, kurš dzīvo Kijevā, apstiprināja, ka pilsēta ir liesmās.

Kā ziņots, nekārtībās Kijevā otrdien un naktī uz trešdienu dzīvību zaudējuši vairāk nekā 20 cilvēku, tomēr precīzs upuru skaits pagaidām nav zināms, vēsta ziņu aģentūra "Interfax Ukraina".

Atbilstoši Ukrainas Iekšlietu ministrijas datiem otrdien un trešdien dzīvību zaudējuši deviņi milicijas darbinieki. Veselības aizsardzības ministrija ziņoja, ka otrdien līdz plkst.23 dzīvību bija zaudējuši 11 masu protestu dalībnieki, bet 114 cilvēki tikuši hospitalizēti.

Tomēr nakts laikā pienāca ziņas par vairākiem bojāgājušajiem protestētāju rindās. Dažu līķi atrodas Miķeļa klosterī, kur ir izvietots lauka hospitālis.

Ievainoto skaits atbilstoši dažādām aplēsēm svārstās no dažiem simtiem līdz tūkstotim cilvēku.

Otrdien Kijevā valdības kvartālā izraisījās sīvas sadursmes milicijas un protesta akcijas dalībnieku starpā. Kijevas centrā arī trešdien no rīta turpinās sadursmes starp protestētājiem, kas ir sapulcējušies Neatkarības laukumā, un to ielenkušajiem miličiem.

Svarīgākais