Rinkēvičs aicinās sasaukt ārkārtas ES Ārlietu ministru padomes sēdi par sankcijām pret Ukrainu

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) šodien ierodoties darba vizītē Ņujorkā un uzzinot par pēdējiem notikumiem Kijevā, nolēmis aicināt Eiropas Savienības (ES) augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājamos Ketrīnu Eštoni sasaukt ārkārtas ES Ārlietu ministru padomi. Ministrs savā mikroblogošanas vietnes "twitter" kontā ierakstījis, ka šāda ārkārtas padomes sēde nepieciešama, lai nolemtu par sankciju ieviešanu pret Ukrainu.

Savukārt intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) situāciju Ukrainā raksturoja kā satraucošu un briesmīgu. Arī viņa uz jautājumu par iespējamiem risinājumiem, atbildēja, ka šo jautājumu vajadzētu izrunāt ES Ārlietu ministru padomes sēdē, tādējādi izlemjot par sankcijām.

Tomēr viņa piebilda, ka vislabākais šajā situācijā būtu, ja Ukraina pati, bez spēku iejaukšanās no ārpuses, spētu iekšējo konfliktu atrisināt pati.

Jau ziņots, ka nekārtībās Kijevā otrdien un naktī uz trešdienu dzīvību zaudējuši vairāk nekā 20 cilvēku, tomēr precīzs upuru skaits pagaidām nav zināms, vēsta ziņu aģentūra "Interfax Ukraina".

Atbilstoši Ukrainas Iekšlietu ministrijas datiem otrdien un trešdien dzīvību zaudējuši deviņi milicijas darbinieki. Veselības aizsardzības ministrija ziņoja, ka otrdien līdz plkst.23 dzīvību bija zaudējuši 11 masu protestu dalībnieki, bet 114 cilvēki tikuši hospitalizēti.

Tomēr nakts laikā pienāca ziņas par vairākiem bojāgājušajiem protestētāju rindās. Dažu līķi atrodas Miķeļa klosterī, kur ir izvietots lauka hospitālis.

Ievainoto skaits atbilstoši dažādām aplēsēm svārstās no dažiem simtiem līdz tūkstotim cilvēku.

Kā ziņots, šodien ministrs uzrunās Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības Padomi diskusijā par likuma varu, kuru organizē Lietuva kā prezidējošā valsts Drošības Padomē februārī, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) Preses un informācijas nodaļā.

Vizītes laikā ārlietu ministram plānotas tikšanās ar ANO ģenerālsekretāru Banu Kimunu, ģenerālsekretāra vietnieku Janu Eliasonu, Ģenerālās Asamblejas prezidentu Džonu Ešu, kā arī atsevišķu reģionālo grupu pārstāvjiem.

Tikšanās laikā paredzēts apspriest Latvijas prioritātes ANO, gatavojoties prezidentūrai Eiropas Savienības (ES) Padomē 2015.gada pirmajā pusē, kā arī citas starptautiskās aktualitātes.

Ārlietu ministrs plāno tikties arī ar latviešu kopienu Ņujorkā.

Svarīgākais