Janukovičš: Neatkarības laukums jāatbrīvo, visiem ir jāiet mājās

Pēc vairāku stundu gaidīšanas opozīcijas līderi tomēr 19. februāra naktī tikušies ar Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču, vēsta ziņu aģentūra Unian.

Plkst.2.00 naktī opozīcijas pārstāvji partijas UDAR līderis Vitālijs Kļičko un partijas "Batkivščina" līderis Arsēnijs Jaceņuks joprojām nebija tikušies ar prezidentu Janukoviču, savā Twitter kontā raksta Kļičko preses sekretāre Oksana Zinovjeva.

"Janukovičs slēpjas, bet Kļičko un Jaceņuks jau vairāk kā stundu gaida pie prezidenta administrācijas. Viņiem saka, ka prezidents tūlīt ar viņiem tiksies. Abiem pārējiem opozīcijas līderiem pievienosies arī partijas "Svoboda" līderis Oļegs Tjagņibuks, kurš iepriekš nolēmis palikt uz barikādēm Neatkarības laukumā, bet prezidents norādījis, ka runās tikai ar visiem trim opozīcijas līderiem. Tjagņibuks izteicis cerību, ka tikšanās nav lamatas" raksta Zinovjeva.

Ziņu aģentūra Unian ziņo, ka opozīcijas līderu tikšanās ar prezidentu Janukoviču ir beigusies bez rezultātiem.

Kā intervijā Hromadske TV teicis Vitālijs Kļičko: "Diemžēl, sarunas ar Janukoviču nav devušas neko labu. Es no pārrunām aizgāju, jo mans piedāvājums pārtraukt milicijas sadursmes ar protestējošajiem līdz pārrunu beigām, tika noraidīts. Janukovičs pateica: "Ir tikai viena izeja visu atstāt kā ir un atbrīvot Neatkarības laukumu, visiem ir jāizklīst un jāiet mājās. Atbildība par bojāgājušo dzīvībām gulstas uz opozīciju"

"Tas ir viss, diemžēl. Vēl Kļičko piebilda: "Es biju ļoti pārsteigts."

Prezidents paziņojis, ka uzrunās tautu pēc tikšanās ar opozīcijas līderiem. Kad notiks uzruna gan netiek ziņots.

 Jau ziņots, ka Ukrainas prezidents Viktors Janukovičš "slēpjas" viņš izvairās ne tikai no opozīcijas pārstāvjiem, bet arī  no  citu valstu vadītājiem.

Tā Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis intervijā ziņu aģentūrai RAR stāstījis, ka otrdien nav varējis sazvanīt Janukoviču, bet cerot, ka Ukrainas prezidents beidzot atbildēšot uz telefona zvaniem. 

"Es gribētu Janukovičam uzsvērt, ka pirmkārt vajadzētu atturēties no darbībām, kas novestu pie tālākas konflikta eskalācijas, otrkārt vardarbības un spēka pielietošana ir pilnīgi nepieļaujama,"norādīja Komorovskis.

Janukovičs nav atbildējis arī uz Vācijas kancleres Angelas Merkeles vairākkārtējiem telefona zvaniem otrdien, savā twitter kontā raksta Welt - Gruppe žurnālists Robins Aleksanders.

ASV vēstnieks Kijevā Džefrijs  pārrunājis notikumus Kijevā ar Ukrainas Ārlietu ministrijas vadību.

"ASV valdība uzskata, ka Janukovičam ir jāatbild par visu notiekošo Ukrainā," žurnālistiem stāstījis vēstnieks. "Galvenais uzdevums tagad ir panākt vardarbības un sadursmju pārtraukšanu Ukrainā,"uzsvēra Paijets. Bez tam viņš arī norādīja, ka ASV pašlaik izskata iespējas pastiprināt sankcijas pret atsevišķiem Ukrainas varas pārstāvjiem, kā papildinājumu jau ieviestajiem vīzu izsniegšanas ierobežojumiem. Viņš arī apstiprināja, ka notikusi ASV viceprezidenta Džo Baidena telefonsaruna ar prezidentu Janukoviču, kurā ASV prasījusi pārtraukt vardarbību. ASV piedraudējusi Ukrainai arī ar sankcijām, ja nemieri netiks pārtraukti.

Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts savā tvitera kontā paziņojis, ka pēc uzbrukuma Neatkarības laukumam Eiropas Savienība (ES) vairs nevilcināsies ar sankciju ieviešanu pret Ukrainas amatpersonām, kuras atbildīgas par vardarbību.

Pēc portāla "Ukrainas pravda" ziņām, 19. februārī ap plkst. 2.20 Neatkarības laukumā sadursmēs bojāgājušo skaits no opozīcijas atbalstītāju vidus jau sasniedzis 20, bet 500 cilvēki ievainoti, savukārt  Ukrainas iekšlietu ministrijas pārstāvji ziņo, ka bojāgājuši septiņi kaujinieki, 190 ievainoti. 

Svarīgākais