Kijevas Neatkarības laukumu aplenkuši berkutieši; jau 20 bojāgājušie

© Scanpix/AFP

Otrdienas vakarā Neatkarības laukums Kijevā no visām pusēm ir liesmu ieskauts. Laukumā centrā turpina degt protestētāju teltis, pie barikādēm deg automašīnu riepas.

Ukrainas milicijas īpašo uzdevumu vienības "Berkut" kaujiniekiem jau izdevies ieņemt daļu Kijevas Neatkarības laukuma. No Eiropas laukuma puses berkutiešiem izdevies salauzt barikādes.

 Kā vēsta Uninan, sadursmju laikā  Neatkarības laukumā  jau gājuši  bojā pieci cilvēki, vairāki miruši no šautajiem ievainojumiem, vienu  no opozīcijas aktīvistiem sabraucis ūdensmetējs. Iekšlietu ministrija ziņo, ka no otrdien gūtajiem ievainojumiem miruši miris jau seši miliči,arī šiem esot bijušas šautas brūces. Pavisam sadursmēs cietuši 189 milicijas un to vienību kaujinieki, 39 no tiem guvuši šautas brūces, bet 35 stāvoklis esot ļoti smags.

Kijevas ātrās palīdzības slimnīcās turpina ievest arī lielu skaitu ievainoto protestētāju.

Pie slimnīcas dežūrē opozīcijas aktīvisti, kas fiksē cietušo personas datus. Vieglāk ievainotos, kam jau sniegta medicīniskā palīdzība, brīvprātīgie ar personīgo transportu izvadā pa mājām.

Protestētājiem ar Molotova kokteiļu palīdzību sadursmju laikā izdevies aizdedzināt vienu bruņutransportieri un vienu ūdensmetēju.

Neskatoties uz milicijas spiedienu, uz protestētāju nometnē uzslietās skatuves turpina uzstāties opozīcijas līderi un parlamenta deputāti, bet pūlis ik pa brīdim uzsāk dziedāt Ukrainas himnu un skaita lūgšanas.

 Kā ziņo Ukrainas mediji, Berkut kaujinieki sākuši pielietot citu taktiku, viņi uz cilvēkiem šaujot ar ultravioletu krāsu, lai tā " iezīmētu" pretiniekus.

Tiek ziņots, ka netālu esošajā Eiropas laukumā atrodas autobusi ar milicijas īpašo vienību kaujiniekiem, kas bruņoti ar triecienšautenēm. Šo kaujinieku uniformas ir bez jebkādām zīmotnēm.

Jau ziņots, ka varasiestādes slēgušas transportam jebkādu piekļuvi Kijevas centram, metro kustība ir slēgta. Milicija atļauj kursēt vienīgi trolejbusiem un citiem virszemes sabiedriskā transporta veidiem, cilvēki stundām sēžot sabiedriskajā transportā gaidot, kad varēs nokļūt mājās.

Opozīcijā esošo partiju "Batkivščina" ("Tēvzeme") un UDAR līderi Arsēnijs Jaceņuks un Vitālijs Kļičko ap plkst.23.00 vakarā tiekas ar Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču, paziņojusi Kļičko preses sekretāre.

Iepriekš Janukovičs uzsvēra, ka ar opozīcijas pārstāvjiem tiksies tikai trešdien no rīta.

Ļvovā opozīcijas aktīvisti ieņēmuši apgabala milicijas pārvaldes pirmo stāvu, kur sagrābuši nekārtību apspiešanai domāto īpašo līdzekļu arsenālu.

Savukārt Ternopiļā protestētāji pielaiduši uguni pilsētas milicijas pārvaldes ēkai. Viņi aizdedzinājuši arī milicijas automašīnas.

Ivanofrankovskā opozīcijas aktīvisti atkal sagrābuši apgabalu administrācijas ēkas.

 Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts savā tvitera kontā paziņojis, ka pēc uzbrukuma Neatkarības laukumam Eiropas Savienība (ES) vairs nevilcināsies ar sankciju ieviešanu pret Ukrainas amatpersonām, kuras atbildīgas par vardarbību.

 ASV vēstnieks Kijevā  Džefrijs Paijets pārrunājis notikumus Kijevā ar Ukrainas Ārlietu ministrijas vadību.

"ASV valdība uzskata, ka Janukovičam ir jāatbild par visu notiekošo Ukrainā," žurnālistiem stāstījis vēstnieks.

Kā norādījis vēstnieks, galvenais uzdevums tagad ir panākt vardarbības un sadursmju pārtraukšanu Ukrainā, bez tam viņš arī  norādīja, ka  ASV pašlaik izskata iespējas pastiprināt sankcijas pret atsevišķiem Ukrainas varas pārstāvjiem, kā papildinājumu jau ieviestajiem vīzu izsniegšanas ierobežojumiem. Viņš arī apstiprināja, ka notikusi ASV viceprezidenta Džo Baidena  telefonsaruna ar prezidentu Janukoviču, kurā ASV prasījusi pārtraukt vardarbību.

ASV piedraudējusi Ukrainai arī ar sankcijām, ja nemieri netiks pārtraukti.

Kijevas slimnīcās tiek ievesti arvien jauni cietušie, dažās centram tuvākajās slimnīcās vairs neesot brīvu vietu.

Mediķi ziņo, ka kopējais cietušo skaits jau sasniedz tūkstoti, daudz cietušo atrodas bezsamaņā, diviem esot izdarītas locekļu amputācijas, citiem izsistas acis, daudziem šautas brūces. Kijevas 17.slimnīcā, miruši vēl divi opozīcijas aktīvisti. 

Ap pusnakti Neatkarības laukumā uz skatuves nošāviena ievainots opozīcijā esošās partijas "Batkivščina" ("Tēvzeme") pārstāvis Aleksandrs Turčinovs, kā paziņojusi parlamenta deputāte Aleksandra Kužeļa, kura pārstāv opozīcijā esošo partiju "Batkivščina" ("Tēvzeme"). Kā pēc pāris stundām ziņo, pats Turčinovs viņu aizķērusi šāviņa šķemba, bet ievainojums esot viegls.

Kužeļa arī stāstīja, ka otrdienas sadursmju laikā opozīcijas ieņemtajā Kijevas Virsnieku namā izvietotajā improvizētajā lauka lazeretē pat ierindas miliči esot centušies paglābt no satrakotajiem milicijas īpašo uzdevumu vienības "Berkut" kaujiniekiem ievainotos opozīcijas aktīvistus.

"Tie nav cilvēki. Tie ir asiņaini lopi. (..) Neuzdrošinieties runāt par to, ka viņi ir uzticīgi zvērestam. Viņi tāda vārda nezina. Viņiem vispār nekas nav zināms bez dzīvnieciskiem instinktiem, bez vēlmes kropļot un slepkavot," sašutusī deputāte raksturo "Berkut" kaujiniekus.

Līdz šim bija apstiprinātas ziņas vismaz par septiņu protestētāju bojāeju. Līdz ar divu protestētāju nāvi 17.slimnīcā upuru skaits opozīcijas rindās pieaudzis līdz deviņiem.

 Berkutieši iekļuvuši un aizdedzinājuši Arodbiedrību namu, kurā izvietojies protestējošo štābs. Viņi uzkāpuši augšējos stāvos un no turienes met lejā trokšņa granātas. ZN.ua ziņo, ka ēkas pirmajā stāvā mediķi operē sadursmēs cietušos, bet berkutieši sākuši laist ēkā gāzi. Ēkas devītajā stāvā atrodas opozīcijas aktīvisti, kuri nevar no ēkas izkļūt jo berkutieši bloķējuši izejas. Opozīcijas aktīvisti no Neatkarības laukuma devušies palīgā un cilvēki tiek no ēkas evakuēti gan ar virvju palīdzību, gan lec pa logiem uz lejā nostieptajiem brezenta gabaliem.

Opozīcijas aktīvisti ziņo, ka pie Kijevas milicijas pārvaldes parādījušies 250-300 provokatori (tā sauktie "tituški), kas ģērbušies, kā Neatkarības laukuma aizstāvji, viņi bruņojušies ar armatūras gabaliem un beisbola nūjām. Tiek ziņots, ka viņi gatavojas iekļūt laukumā.

 Pēc jaunākajām ziņām, kas lasāmas sociālajos tīklos ap plkst. 1.00 "tituški" nošāvuši divus cilvēkus. Un piekāvuši laikraksta "Ukrainska tižņa" žurnālistu Aleksandru Mihelsonu, viņam pārsista galva. Tiek ziņots, ka otrdien sadursmju laikā pavisam cietis 21 žurnālists.

Plkst.2.00 naktī opozīcijas pārstāvji partijas UDAR līderis Vitālijs Kļičko un partijas "Batkivščina" līderis Arsēnijs Jaceņuks joprojām nav tikušies ar prezidentu Janukoviču, savā Twitter kontā raksta Kļičko preses sekretāre Oksana Zinovjeva.

"Janukovičs slēpjas, bet Kļičko un Jaceņuks jau vairāk kā stundu gaida pie prezidenta administrācijas. Viņiem saka, ka prezidents tūlīt ar viņiem tiksies. Abiem pārējiem opozīcijas līderiem pievienosies arī partijas "Svoboda" līderis Oļegs Tjagņibuks, kurš iepriekš nolēmis palikt uz barikādēm Neatkarības laukumā, bet prezidents norādījis, ka runās tikai ar visiem trim opozīcijas līderiem. Tjagņibuks izteicis cerību, ka tikšanās nav lamatas" raksta Zinovjeva.

Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis  intervijā ziņu aģentūrai RAR stāstījis, ka nav varējis sazvanīt Janukoviču, bet cerot, ka Ukrainas prezidents beidzot  atbildēšot uz telefona zvaniem.

"Es gribētu Janukovičam uzsvērt, ka pirmkārt vajadzētu atturēties no darbībām, kas novestu pie tālākas konflikta eskalācijas, otrkārt vardarbības un spēka pielietošana ir pilnīgi nepieļaujama,"norādīja Komorovskis.

Janukovičs nav atbildējis arī uz Vācijas kancleres Angelas Merkeles vairākkārtējiem telefona zvaniem otrdien, savā twitter kontā raksta  Welt - Gruppe žurnālists Robins Aleksanders.

Pēc portāla "Ukrainas pravda" ziņām, ap plkst. 2.20  sadursmēs bojāgājušo skaits no opozīcijas atbalstītāju vidus jau sasniedzis 20,  bet 500 cilvēki ievainoti, savukārt iekšlietu ministrijas pārstāvji ziņo, ka bojāgājuši septiņi kaujinieki apmēram 190 ievainoti. 

Tikmēr ziņo, ka Borščagovkā nošauti divi autoinspekcijas patruļas vienības darbinieki, bet trešais smagi ievainots. 

 Ziņu aģentūra Unian plkst. 2.40 ziņo, ka opozīcijas līderu tikšanās ar prezidentu Janukoviču ir beigusies bez rezultātiem.

Kā intervijā Hromadske TV teicis Vitālijs Kļičko: "Diemžēl, sarunas ar Janukoviču nav devušas neko labu. Es no pārrunām aizgāju, jo mans piedāvājums pārtraukt milicijas sadursmes ar protestējošajiem līdz pārrunu beigām, tika noraidīts. Janukovičs pateica, "Ir tikai viena izeja visu atstāt kā ir un atbrīvot Neatkarības laukumu, visiem ir jāizklīst un jāiet mājās. Atbildība par bojāgājušo dzīvībām gulstas uz opozīciju"

"Tas ir viss, diemžēl. Vēl Kļičko piebilda: "Es biju ļoti pārsteigts."

Svarīgākais