Abhāzijas prezidenta amatā ievēlēts līdzšinējais līderis Sergejs Bagpašs

Separātistu līderis Sergejs Bagpašs atkārtoti uzvarējis Abhāzijas prezidenta vēlēšanās, kuras lielākā daļa pasaules uzskata par nelikumīgām, bet pozitīvi vērtē Krievija, svētdien paziņoja vēlēšanu komisijas pārstāvji.

Atsaucoties uz pirmajiem oficiālajiem rezultātiem, vēlēšanu komisija paziņoja, ka Bagpašs sestdienas vēlēšanās ieguvis 59,4% vēlētāju atbalstu, bet viņa galvenais konkurents Rauls Hadžimba - 15,4%.

Saskaņā ar likumu kandidātam jāiegūst 50% vēlētāju balsu plus viena balss, lai viņš tiktu uzskatīts par uzvarētāju pirmajā kārtā, un šāds rezultāts nozīmē, ka vēlēšanu otrā kārta netiks rīkota. Opozīcija, kas sūdzējās par plašu krāpšanu, cerēja panākt Bagpaša piedalīšanos otrajā kārtā.

Lai gan vēlēšanu galīgie rezultāti gaidāmi tikai nākamajā nedēļā, Gruzija paziņoja, ka to iznākums nav leģitīms.

Pēc vēlēšanu rezultātu publiskošanas to uzvarētājs preses konferencē solīja stiprināt saites ar Maskavu, neskatoties uz starptautiskās sabiedrības skeptisko attieksmi.

"Mēs esam izvēlējušies savu ceļu, neatkarīgi no tā, vai Savienotajām Valstīm tas patīk vai nē," sacīja Bagpašs. "Abhāzija vairs nekad nebūs daļa no Gruzijas."

Tāpat vēlēšanu uzvarētājs pauda cerību, ka drīzumā ar Maskavu tiks noslēgti vērienīgi ekonomiskās sadarbības projekti, tostarp par gāzes cauruļvadu, kas caur Melno jūru savienotu Krieviju un Abhāziju.

Lai gan Krievija oficiāli vēlētāju uzvarētāju vēl nav apsveikusi, tā vēlēšanas uzskata par pierādījumu, ka Abhāzija ir neatkarīga un demokrātiska valsts, vēsta AFP.

Bagpaša sāncensis vēlēšanās un bijušais viceprezidents Rauls Hadžimba jau paziņojis, ka rezultātus apstrīdēs.

"Katrā vēlēšanu iecirknī bija pārkāpumi," viņš norādīja. "Es Centrālajā vēlēšana komisijā iesniegšu sūdzību un vērsīšos tiesā."

Vēlēšanās piedalījās tikai Krievijas un Venecuēlas novērotāji, kuri apgalvo, ka tās noritējušas godīgi.

Gan Bagpašs, gan Hadžimba pretendēja uz Abhāzijas prezidenta krēslu arī 2004.gada vēlēšanās, kas noslēdzās ar abu kandidātu paziņojumu par uzvaru. Konfliktu toreiz izdevās atrisināt, noslēdzot vienošanos, ka Hadžimbam tiek viceprezidenta postenis.