Janukovičs piekritis veidot koalīcijas valdību

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs piekritis veidot koalīcijas valdību, vēsta Unian.net.

Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs Vladimirs Ribaks tikšanās reizē ar Nato asamblejas pārstāvjiem  norādījis, ka Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs piekritis veidot koalīcijas valdību, norādot, ka premjerministra postenis jāuztic opozīcijas pārstāvjiem.

Savukārt par opozīcijas izteikto prasību - valdības sastādīšanu uzticēt opozīcijai, Janukovičs nosaucis par "ultimātu un diktātu".

"Valdībai nav jābūt politiz''etai, tās galvenais uzdevums ir atbildēt  par  ekonomiskajām problēmām valstī," uzsvēra Ribaks.

Opozīcijai ir divas iespējas- vai nu virzīt valdībā spējīgākos no sava vidus, lai tie strādātu valsts ekonomiskās attīstības labā, vai arī palikt opozīcijā un krāt spēkus, lai startētu gaidāmajās vēlēšanās, norāda Ribaks.

Jau ziņots, ka Ukrainas parlamenta deputāti mēģina, bet nespēj vienoties par prezidenta pilnvaru ierobežošanu. Augstākajā Radā vairumu vietu kontrolē prezidenta vadītā Reģionu partija un tās sabiedrotie — komunisti, bet trīs opozīcijas partijas (neoliberālā monetāristu partija «Batkivščina», populistiskā UDAR un Nacionālā Apvienība «SVOBODA») izveidojušas Apvienoto opozīcijas bloku. Viņi vēlas panākt atgriešanos pie 2004. gada konstitūcijas, kas nozīmētu, ka prezidents Viktors Janukovičs zaudētu daļu pilnvaru, kuras viņš ieguva pēc ievēlēšanas amatā 2010.gadā. Rosinātās izmaiņas paredz, ka premjerministru, valdības ministrus un reģionu gubernatorus amatā apstiprinātu parlaments, nevis prezidents.

«Es aicinu visus iet pa konstitucionālo ceļu un pielikt punktu diktatūrai,» norādīja opozīcijas UDAR līderis Vitālijs Kļičko. «Atjaunosim konstitūciju, kas ļauj parlamenta deputātiem pieņemt lēmumus tā vietā, lai tikai spiestu pogas!» Turpretī valdošās Reģionu partijas parlamentārās frakcijas vadītājs Oleksandrs Jefremovs opozīcijai pārmeta bezatbildību: «Viņi (opozīcijas līderi) cīnās nevis par to, ko vēlas tauta, bet gan par varu. Ukraina šobrīd piedzīvo dramatiskāko laiku nesenajā vēsturē, un jebkāda turpmāka konflikta eskalācija varētu novest pie pilsoniskās konfrontācijas un beigties ar katastrofālām sekām,» tā Reģionu partijas runasvīrs.

ASV viceprezidents Džo Baidens aicinājis V. Janukoviču sekmēt dialogu un kompromisu, lai izbeigtu krīzi, kas pārņēmusi valsti, un aicināja nekavējoties atsaukt no ielām milicijas īpašo uzdevumu vienības. 

Svarīgākais