Krievijā tiesa atstāj spēkā cietumsodu olimpisko megabūvju kritiķim

© Scanpix

Krievijā Krasnodaras novada tiesa trešdien atstājusi spēkā zemākas tiesu instances lēmumu, ar kuru vides aktīvistam Jevgēņijam Vitiško agrāk piespriestais nosacītais sods aizstāts ar reālu cietumsodu.

Vitiško aktīvi darbojies organizācijā "Ziemeļkaukāza Ekoloģiskā sardze" (ZKES), kas protestējusi pret Soču Olimpiādes megabūvju videi nodarīto postu.

Krasnodaras novada tiesas tiesnesis atstāja spēkā zemākas instances tiesas decembrī pieņemto spriedumu, norādot, ka Vitiško pārkāpis viņam iepriekš piespriestā nosacītā trīs gadu cietumsoda nosacījumus un ka viņam tas ir jāizcieš ieslodzījuma vietā.

Iepriekšējais spriedums bija pieņemts 2012.gada lietā par kaitējumu, kas nodarīts Krasnodaras novada gubernatora īpašumam.

Kopš novembra notiesāti vismaz seši ZKES biedri. Dažiem no viņiem piespriests trīs līdz 15 dienas ilgs administratīvais arests.

2012.gada jūnijā tiesa Vitiško un citam pazīstamam vides aktīvistam Surenam Gazarjanam piesprieda trīs gadu nosacītu cietumsodu par to, ka viņi nodarījuši 4000 dolāru lielus postījumus mežā uzslietam žogam.

Organizācija skaidroja, ka žogs ap Krasnodaras novada gubernatoram Aleksandram Tkačovam piederošo īpašumu uzsliets nelikumīgi.

Gazarjans 2012.gadā aizbēga no Krievijas un tagad dzīvo Igaunijā, savukārt Vitiško bija jāpakļaujas sprieduma striktajiem noteikumiem.

Pagājušajā nedēļā viņam tika piespriests 15 dienu administratīvais arests par lamāšanos autobusa pieturā. Advokāts gan norāda, ka neviens liecinieks pret viņu nav liecinājis.

Svarīgākais