Kosovas studentu nemieri panākuši Prištinas universitātes rektora atkāpšanos no amata

Studentu rīkoto masu protestu rezultātā 8. februārī Prištinas universitātes rektors Ibrahims Gaši paziņojis par atkāpšanos no amata, vēsta aģentūra Reuters.

Jau ziņots , ka studenti Prištinā protestē jau vairākas nedēļas, reaģējot uz ziņām Kosovas medijos, ka universitātes profesori, lai izpildītu akadēmiskās prasības, publicē rakstus viltus tīmekļa žurnālos.

Universitātes vadība lūgusi studentus dot tai laiku, lai šīs ziņas pārbaudītu, un "spertu soļus pret visiem tiem, kas atbildīgi par šo situāciju". 

Tikmēr Kosovas parlaments nespēja pieņemt lēmumu par universitātes rektora atcelšanu, jo pret to iebilda valdošās koalīcijas valdības.

Sadursmēs ar studentiem, kas protestē pret korupciju universitātē, Kosovas galvaspilsētā piektdien tika ievainoti aptuveni 30 policisti.

Kā apziņojis bijušais rektors, viņam zināms, ka studentu protestu ierosinājuši daži politisko partiju pārstāvji. "Ceru, ka mana aiziešana no amata palīdzēs normalizēt Prištinas universitātes darbu," izteicies Gaši.

Sadursmes izcēlās, kad demonstranti sāka policistus apmētāt ar akmeņiem un sarkanas krāsas tvertnēm. Policija studentu izklīdināšanai pielietoja asaru gāzi.

Sadursmēs cietuši 39 demonstranti, 32 policisti, daži žurnālisti.Viens no policistiem guvis galvas trauku, bet vairākiem citiem ir roku vai kāju lūzumi.

Vairāk nekā 30 studenti tikuši aizturēti.

Pasaulē

Sākoties pilna mēroga iebrukumam Ukrainā, ikdienas preču un pakalpojumu cenas Krievijā ir gandrīz dubultojušās. Pēc “The Insider” aprēķiniem, cenu pieauguma līderi ir ne tikai automašīnas, ceļojumi un ārvalstu preces, kas atkarīgas no rubļa kursa, bet arī manikīrs, apbedīšanas pakalpojumi un, piemēram, jēra gaļa, kas šķietami nav piesaistīta valūtas kursam. 

Svarīgākais