Naftas uzņēmumi iegūst tiesības uz Irākas naftas laukiem

Konkursā par tiesībām attīstīt milzīgo Madžnūnas naftas lauku Irākā uzvarējis Lielbritānijas firmas Shell un Malaizijas formas Petronas kopuzņēmums.

Kopumā konkursā piedalījās 44 uzņēmumi. Tā ir otrā šāda veida izsole kopš 2003. gada. Shell un Petronas tajā uzvarēja Francias formu Total un Ķīnas CNPC. Šie citi uzņēmumi ieguva tiesības uz Halfajas naftas lauka attīstīšanu.

Lai arī Madžnūnas naftas lauks ir milzīgs un tā rezerves ir 13 miljardi barelu, no tā pašlaik ik dienas tiek iegūti tikai 46 tūkstoši barelu naftas, vēsta BBC. Shell un Petronas sola no šī lauka naftas ieguvi palielināt līdz 1,8 miljoniem barelu dienā. Uz 20 gadiem noslēgtais līgums paredz, ka par katru iegūto barelu kopuzņēmums saņems 1,39 dolārus Zemo cenu noteikusi sīvā konkurence, savukārt Total un CNPC Halfajas naftas laukā par barelu naftas iegūs tikai centu vairāk — 1,4 dolārus. Šā gada jūnijā līdzīgā izsolē uzvarējušais piedāvājums bija divi dolāru par barelu.

Irāka pasaules naftas nozarei ir pievilcīga, bet sarežģīta valsts. Tai ir lielas naftas rezerves, un to iegūt ir relatīvi viegli, turklāt Irākas valdība aicina ārvalstu uzņēmumus. Tomēr viņi ne vienmēr ar Irāku vēlas saistīties, un visbiežāk šīs šaubas ir drošības situācijas dēļ. Irākas politika un likumdošanas vide ir neskaidra, turklāt ir izskanējušas arī bažas par likumīguma problēmām naftas ieguves līgumos. Irākiešu amatpersonas no šiem līgumiem vēlas iegūt maksimālu labumu, un tas rietumniekiem sarežģī līgumu noslēgšanu. Tomēr piedāvātie ilgtermiņa līgumi un paredzamā lielā peļņas iespēja ir ārvalstu uzņēmumus atkal Irākai piesaistījuši.