ANO brīdina par „asiņaino dimantu” atgriešanos

ASV, Eiropas Savienība un citas rietumvalstis kritizē ANO, ka tā nepietiekami asi vēršas pret Zimbabves nespēju piemērot starptautiskos standartus, lai novērstu „asiņaino dimantu” tirdzniecību.

ANO ir pieņēmusi rezolūciju, kurā brīdina, ka „konfliktu zonu dimantu tirdzniecība joprojām rada starptautiskas bažas”. Rezolūcija ir pieņemta reaģējot uz Namībijas ziņojumu par situāciju ar dimantu tirdzniecību. Namībija pašlaik ir Kimberlijas procesa prezidējošā valsts. Kimberlijas process ir sertifikācijas shēma, kas tika pieņemta 2003. gadā pēc postošajiem pilsoņu kariem Angolā, Sjerra Leonē un Libērijā, kur konfliktu finansēšanai tika izmantoti dārgakmeņi.

Lai arī ANO ir pieņēmusi rezolūciju, tomēr rietumvalstu delegācijas organizāciju kritizē, ka tā klusē par situāciju Zimbabvē, kas tiek turēta aizdomās par nepakļaušanos Kimberlijas procesam. Par to ir teikts Namībijas ziņojumā, bet Zimbabve sev adresētās apsūdzības noraida.

Namībijas ziņojumā brīdināts, ka asiņainie dimanti varētu atgriezties. To tirgotāji meklē jaunus tirgus un akmeņus piedāvā internetā un ir gatavi sūtīt pa pastu, un kļūst aizvien grūtāk izkontrolēt dārgakmeņu ceļu un izcelsmi.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais