Vairāk kā 200 pasaules rakstnieki aicina Krieviju atcelt "antigeju" likumu

© Scanpix/AFP

Vairāk nekā 200 vadoši pasaules rakstnieki, ieskaitot Salmanu Rušdi (attēlā), Mārgaretu Atvudu un Džonatanu Frenzenu, publicējuši atklātu vēstuli, aicinot Krieviju atcelt likumus par homoseksuālisma propagandas aizliegumu un ticīgo jūtu aizskaršanu, kas ir "žņaugs" izteiksmes brīvībai.

Lielbritānijas laikrakstā "Guardian" publicētajā vēstulē rakstnieki norāda, ka nesenie Krievijas likumi "riska priekšā īpaši nostāda rakstniekus".

Viņi sola nestāvēt malā, "kad mēs redzam, kā mūsu kolēģus rakstniekus un žurnālistus piespiež klusēt vai viņiem draud kriminālvajāšana un bieži vien bargi sodi tikai par savu domu izteikšanu".

"Veselīgai demokrātijai ir jādzird visu savu pilsoņu neatkarīgās balsis, globālajai sabiedrībai ir jādzird un jābagātinās ar Krievijas viedokļa dažādību," norādīts vēstulē. "Tāpēc mēs aicinām Krievijas varasiestādes atcelt šos likumus, kas žņaudz vārda brīvību."

Vēstuli parakstījuši četri Nobela prēmijas laureāti Ginters Grass, Orhans Pamuks, Elfrīde Jelineka un Vole Sojinka, kā arī daudzi citi pazīstami rakstnieki.

Maskava izpelnījusies plašu kritiku par situāciju cilvēktiesību jomā Krievijā un likumu, kas aizliedz "homoseksuālisma propagandu" nepilngadīgo vidū.