ES aicina Krieviju izvest spēkus no Gruzijas ciemata

Gruzijā izvietotie Eiropas Savienības (ES) novērotāji piektdien aicināja Krieviju izvest savus karavīrus no Perevi ciemata, kas atrodas uz Gruzijas un separātiskās Dienvidosetijas "de facto" robežas.

Krievija, uzturot savus karavīrus galvenokārt gruzīnu apdzīvotajā ciematā uz Dienvidosetijas rietumu robežas, pārkāpj pērn noslēgto pamiera vienošanos, uzskata ES novērotāji.

"Tas ir skaidrs pamiera sešu punktu līguma pārkāpums. Es ļoti ceru, ka Krievijas amatpersonas pildīs savas saistības," norādīja misijas vadītājs Hansjergs Hābers.

Pagājušā gada 12.decembrī Krievijas spēki ciematu pameta, taču dienu vēlāk ar varu atgriezās, padzenot Gruzijas policistus.

Tbilisi jau iepriekš Maskavai pārmetusi pamiera pārkāpšanu, atsakoties atgriezt savus spēkus vietās, kur tie atradās pirms militārā konflikta.

2008.gada augustā Krievijas karavīri un tanki iegāja Gruzijā, lai atvairītu Gruzijas armijas uzbrukumu Krievijas atbalstītajai Dienvidosetijai. Dažas dienas pēc uzbrukuma Krievija atzina Dienvidosetijas un Abhāzijas neatkarību. Šādu soli spērusi vēl tikai Nikaragva un Venecuēla.

Gruzijā šobrīd atrodas aptuveni 225 ES novērotāji.

Svarīgākais