Japānas premjers apmeklēs Soču olimpiādi un tiksies ar Putinu

Japānas premjerministrs Sindzo Abe apmeklēs Soču ziemas olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju un pēc tam tiksies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, otrdien atklājušas amatpersonas.

Šis būs abu valstu līderu piektais samits, kopš Abe stājās premjera amatā 2012.gada decembrī.

Uzticības stiprināšana starp līderiem ir svarīgs progress pretī divpusējam miera līgumam, ko kavē desmitgadēm seni teritoriālie strīdi, norādīja vecākais kabineta sekretārs Josihide Suga.

Neskatoties uz ciešajām tirdzniecības attiecībām, kuras tagad īpaši ietekmē Japānas nepieciešamība iepirkt no Krievijas fosilo kurināmo, starp abām valstīm joprojām saglabājas teritoriālās domstarpības, kuras nav izdevies atrisināt jau gandrīz 70 gadus.

1945.gadā padomju spēku okupēto Kuriļu salu dienviddaļu Japāna joprojām uzskata par savām Ziemeļu teritorijām. Tokija pretendē uz Iturupas, Kunaširas, Šikotanas un Habomai salām, atsaucoties uz divpusējo 1855.gada Traktātu par tirdzniecību un robežām.

Maskava savukārt uzskata, ka Krievijas suverenitāte pār Dienvidkuriļu salām nav apšaubāma.

Šīs domstarpības joprojām kavē robežas noteikšanu un miera līguma noslēgšanu pēc Otrā pasaules kara.

Tomēr Abes lēmums apmeklēt Soču olimpiādi ir pretrunā ar Japānas sabiedroto valstu ASV un Vācijas līderu lēmumiem.

Jau vēstīts, ka vairāku valstu vadītāji, tostarp ASV prezidents Baraks Obama, Vācijas prezidents Joahims Gauks un Francijas prezidents Fransuā Olands, olimpiādi neapmeklēs. Daudzi tajā saskata noraidošas attieksmes demonstrēšanu pret Krieviju.

Tuvojoties Soču olimpiskajām spēlēm, Maskava izpelnījusies pastiprinātu starptautiskās sabiedrības uzmanību, tostarp plašu kritiku par situāciju cilvēktiesību jomā Krievijā un likumu, kas aizliedz homoseksuālisma propagandu nepilngadīgo vidū.

Soču olimpiskās spēles norisināsies no 7.februāra līdz 23.februārim.