Tūkstošiem cilvēku Francijā iestājas par tradicionālajām ģimenes vērtībām

Desmitiem tūkstošu cilvēku svētdien izgājuši ielās Parīzē un Lionā, lai protestētu pret izmaiņām abortu likumā un viendzimuma laulību legalizēšanu, apsūdzot Francijas prezidenta Fransuā Olanda valdību "ģimenes fobijā".

Policijas sniegtā informācija liecina, ka Parīzē protestos piedalījušies 80 000 cilvēku, iekrāsojot galvaspilsētas ielas zilā, baltā un rozā krāsā, kas ir kustības LMPT ("La Manif Pour Tous" -"Protesti visiem") krāsas.

LMPT, kas organizēja demonstrācijas, savukārt ziņoja, ka Parīzes ielās izgājis pusmiljons cilvēku.

Saskaņā ar policijas aplēsēm vēl aptuveni 20 000 cilvēku protestēja Lionā. Bet organizatori lēš, ka protesti šajā pilsētā piesaistījuši 40 000 cilvēku.

"Mēs atrodamies sabiedrībā, kas pazaudējusi daudzus no saviem atbalsta punktiem, un viss, kas bija institūts (..), kas kalpoja kā pamats, galu galā ir pazudis," norādīja viens no protestu dalībniekiem.

"Uzbrukumi ģimenēm ir bīstami ģimenēm, bērniem, valstij," viņš piebilda.

LMPT prezidente norādīja, ka lielais demonstrāciju dalībnieku skaits ir viņu saviļņojis, un viņa aicināja valdību reaģēt uz protestētāju bažām.

Protestu kustība iestājas pret daudzām Olanda iniciatīvām, tostarp pret pagājušajā gadā pieņemto likumu, kas legalizē viendzimuma laulības.

LMPT protestē arī pret to, ka homoseksuāliem pāriem tiek piešķirtas tiesības uz medicīnisku apaugļošanu, un pieprasa likvidēt eksperimentālo skolu mācību programmu, kuras mērķis ir cīnīties pret dzimumu stereotipiem.

Lionā protestētāju pirmajās rindās soļoja arī politiķi, ejot tūlīt aiz plakāta ar uzrakstu - "Brisele, atstāj mūsu bērnus mierā".

Kāda LMPT amatpersona norādīja, ka Eiropas Parlaments otrdien grasās izskatīt ziņojumu, kas "atkal mēģina teikt mums, kā mums jāizglīto mūsu bērni".

Ziņojumā aicināts pieņemt jaunu Eiropas Savienības (ES) rīcības plānu, lai cīnītos pret homofobiju.

Lionā protestu laikā izskanēja aicinājumi Olandam atkāpties. Tika pieprasīta arī izglītības ministra atkāpšanās.

Jau vēstīts, ka arī pirms nedēļas vairāki tūkstoši cilvēku Parīzē protestēja pret Olandu un viņa valdību.

Protestu laikā izskanēja arī antisemītiski saukļi, un demonstrācija beidzās ar protestētāju un policijas sadursmēm, kurās tika ievainoti 19 policisti un 226 cilvēki tika aizturēti.

Francijas iekšlietu ministrs Manuels Valss brīdināja, ka svētdienas protestos nekādas galējības netiks pieļautas. Parīzē par drošību demonstrācijas laikā gādāja 2000 policistu un gaisā patrulēja policijas helikopteri.

Policija informēja, ka aizturējusi 18 cilvēkus, tostarp vairākus galēji labējās studentu kustības biedrus.

Divas personas paturētas apcietinājumā, tostarp viena, kas aizturēta par uzbrukumu žurnālistam.

Pasaulē

Tūkstošiem Donalda Trampa izdotās Bībeles "Dievs, svētī ASV" eksemplāru tika iespiestas valstī, kuru bijušais ASV prezidents vairākkārt apsūdzējis par amerikāņu darbavietu zagšanu un iesaistīšanos negodīgā tirdzniecības praksē, proti, Ķīnā, vēsta “The Associated Press”.