Ukrainā parakstīts amnestijas likums

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs šodien parakstījis likumu par protesta dalībnieku amnestiju, kā arī parlamenta lēmumu par demonstrācijas ierobežojošo likumu atcelšanu, vēsta prezidenta preses dienests.

Ukrainas parlaments trešdienas vakarā pieņēma likumu par protesta akciju dalībnieku atbrīvošanu no atbildības. Tiesa, amnestija nestāsies spēkā, ja 15 dienu laikā kopš likuma publicēšanas netiks atbrīvotas protestētāju ieņemtās administrācijas ēkas un ielas.

Ukrainas Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka masu protesta akcijas, kas sākās novembra nogalē līdz ar valdības lēmumu apturēt eirointegrāciju un neparakstīt asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību (ES), nebija spontāna tautas reakcija, bet gan iepriekš plānota rīcība, ziņo aģentūra „Interfax”. Ukrainas Iekšlietu ministrija arī uzskata, ka tika gatavots notikumu attīstības plāns ar spēka pielietošanu.

Politiskā krīze Ukrainā sākās novembra nogalē, kad valdība paziņoja par lēmumu apturēt eirointegrāciju un neparakstīt asociācijas līgumu ar ES. Janvāra vidū parlaments pieņēma likumus, kas būtiski ierobežoja pulcēšanas brīvību un faktiski pasludināja protestētājus par noziedzniekiem.

Pēc šo likumu pieņemšanas protesti uzvirmoja ar jaunu spēku, Kijevas ielās parādījās vairāk barikāžu, izcēlās vardarbīgas sadursmes ar miliciju, opozīcijas atbalstītāji ieņēma vairākas administratīvās ēkas, protesti pārņēma arī citus Ukrainas reģionus. Galvenā protestētāju prasība bija valdības un prezidenta atkāpšanās un ārkārtas parlamenta un prezidenta vēlēšanas.

Jau ziņots, ka 28.janvārī no amata atkāpās Ukrainas premjers Nikolajs Azarovs, parlaments atcēla brīvību ierobežojošos likumus un pieņēma amnestijas likumu.

Svarīgākais