Ugunsgrēks Norvēģijā nopostījis 3 ciemus

© nrk.no

Otrdienas naktī Norvēģijā Flatangeras pašvaldībā izcēlies ugunsgrēks, kurā jau nodegušas 70 ēkas, vēsta nrk.no

Uguns turpina izplatīties 200-300 metru platā joslā un ugunsdzēsējiem nekādi neizdodas to ierobežot. Kā norāda komūnas mērs Olavs Jorgens Bjorko, tā var nodegt visas ēkas Sernēsas salā.

Ugunsdzēsējiem nav izdevies nodzēst degošo Hasvoga ciemu, kurā ir 50-70 ēkas, tas nodedzis pilnībā. Uz notikuma vietu  gatavojās izlidot četri ugunsdzēsēju helikopteri, bet spēcīgais vējš un biezie dūmi viņiem traucēja nokļūt nelaimes vietā.

Iedzīvotāji no ciema evakuēti. Ugunsgrēks plosās Nessetā un Sistrandā. Tieši stiprais vējš traucē ugunsdzēsējiem gūt virsroku pār liesmām.

Trīs ciemi nodeguši pilnībā, kā vēsta mediji, ugunsgrēks iznīcinājis vairāk 140 dzīvojamās ēkas.

Trešdien dienā vējš esot pierimis un helikopteri pacēlušies gaisā.

Kā ziņo nrk.no, no Froijas evakuēti 170 iedzīvotāji.

Evakuācija turpinās ugunsdzēsēji apstaigā māju pēc mājas, lai pārliecinātos, ka visi cilvēki ir evakuēti. Vienlaikus citi ugunsdzēsēji strādā, lai apturētu uguns izplatīšanos tālāk. Ugundzēsēji stāsta, ka uguns izplatās  ierobežot uguni traucē sarežģītais apkārtnes reljefs, iespējams pārvietoties vien ar kvadracikliem.

Ugunsdzēsēji izvirzījuši par notikušās traģēdijas cēloņiem min, ka ugunsgrēks izcēlies spēcīgajam vējam pārraujot elektrības vadus.

Ziemeļu Norvēģija ir pieredzējusi neparasti sausu periodu bez lietus, tas apvienojumā ar intensīvu aukstumu, izsaldējis un izžāvējis veģetāciju, padarot to ļoti jutīgu pret uguni. Uguns pa izsalušo sausu virsāju pūšot spēcīgam vējam izplatās fantastiskā ātrumā.

Policija izvirzījusi arī versiju, ka ugunsgrēks izcēlies ļaunprātīgas dedzināšanas dēļ.

Jau ziņots, ka janvāra sākumā Lerdalsejri ciemā, kas atrodas kalnos Norvēģijas dienvidrietumos, postošā ugunsgrēkā nodega 40 koka ēkas, kas celtas 18- 19. gadsimtā. Lerdalsejri ir ievērojams ar tā unikālajām koka celtnēm (daļa no ciema atzīta par UNESCO pasaules mantojuma objektu) un ir populārs tūristu apskates mērķis.

 Trešdienas naktī ugunsgrēks Freija novadā atkal atjaunojies, policija evakuējusi jau 400 cilvēkus.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais