Ar mērķi nokļūt Eiropā pērn Vidusjūru šķērsojuši 45 000 imigrantu

Cerot nokļūt Eiropā, pērn bīstamajā ceļā pāri Vidusjūrai devušies aptuveni 45 000 imigrantu, otrdien pavēstīja Starptautiskā Migrācijas organizācija (IOM).

Vairums imigrantu bēguši no kara vai konfliktiem Sīrijā, Eritrejā un Somālijā.

Lai gan, salīdzinot ar 2011.gadu, kad Eiropā, šķērsojot Vidusjūru, centās nokļūt 63 000 cilvēku, imigrantu skaits ir sarucis, salīdzinājumā ar 2012.gadu tas ir pieaudzis. 2012.gadā ceļā pāri Vidusjūrai, cerot nokļūt Eiropā, devās 13 000 cilvēku.

"Dati liecina, ka 2013.gadā bija vairāk tādu cilvēku, kas bēga no kariem un diktatoriskiem režīmiem," skaidroja IOM pārstāve.

Ievērojami lielākā daļa imigrantu devušies uz Itālijai piederošajām Lampedūzas un Sicīlijas salām, bet mazāka daļa nonākusi Maltā.

Aptuveni 11 300 imigrantu, kuri pērn devās ceļā pāri Vidusjūrai, bija no Sīrijas, bet 9800 bija no Eritrejas, kuras režīms vairākkārt izpelnījies starptautisku nosodījumu par cilvēktiesību pārkāpumiem.

Savukārt 3200 imigrantu bija no Somālijas, kuru jau gadu desmitiem plosa vardarbību.

Par milzīgo risku, kādu imigrantiem jāuzņemas, pārpildītos kontrabandistu kuģos cenšoties šķērsot Vidusjūru, atgādināja pērnajā oktobrī pieredzētais traģiskais negadījums, kad imigrantu kuģa avārijā pie Lampedūzas dzīvību zaudēja 336 cilvēki, vairums no tiem bija eritrieši.

Kopumā pērn, mēģinot šķērsot Vidusjūru, dzīvību zaudēja aptuveni 700 imigrantu, bet pēdējo 20 gadu laikā šajā bīstamajā ceļā gājuši bojā ap 20 000 cilvēku, liecina IOM dati.

Svarīgākais