Kijevā protestētāji ceļ sargtorni; Ukrainas premjera pienākumus pildīs Arbuzovs

© Scanpix/Reuters

Kijevā Institūta ielā protestētāji sākuši celt sargtorni, vēsta Ukrainas mediji.

 Sargtornis, kas atradīsies tieši pie metro stacijas "Kreščatik" izejas tiek celts no baļķiem un tā augstums sasniegšot vismaz piecus metrus un tā laukums viens kvadrātmetrs.

20. janvārī opozīcijas puse Kijevas centrā jau centās uzcelt katapultu, kas tika izvietota Gruševska ielā, kur tolaik notika sīvas milicijas un protestētāju sadursmes.

Pēc dažiem neveiksmīgiem mēģinājumiem katapultu izmantot cīņā, tā tika pārtaisīta par  2 metrus garu "kaķeni". Šo ieroci izmantot protestētājiem neizdevās, jo milicija to 21. janvāra uzbrukumā salauza.

Jau ziņots, ka Ukrainas premjerministrs Mikola Azarovs šodien paziņoja par demisiju.

"Valdība šīs krīzes laikā darījusi visu, lai panāktu miermīlīgu konflikta atrisinājumu."

"Šobrīd vissvarīgākais ir saglabāt Ukrainas vienotību un nedalāmību. Tas ir daudz svarīgāk par jebkādiem personīgiem plāniem vai ambīcijām. Tādēļ esmu pieņēmis šo lēmumu," skaidroja Azarovs.

 Reaģējot uz Azarova paziņojumu, viens no Ukrainas opozīcijas līderiem - partijas UDAR dibinātājs Vitālijs Kļičko - norādīja, ka Azarova atkāpšanās ir tikai solis uzvaras virzienā.
 
"Ukrainas prezidents pieņēma Ukrainas premjerministra demisiju," teikts Janukoviča preses dienesta paziņojumā.
Janukovičs apsolījis opozīcijai, ka nedēļas laikā tiks izveidota jauna valdība, pavēstīja opozīcijas partijas "Svoboda" ("Brīvība") līderis Oļegs Tjagņiboks.

"Kad mēs vakar izvirzījām šo jautājumu, tad izskanēja termiņš līdz vienai nedēļai - jaunas valdības izveidošanas jautājumu," sacīja Tjagņiboks līderis, komentējot prezidenta un opozicionāru sarunu procesu.

Viņš arī atgādināja, ka prezidents piedāvājis opozīcijai izveidot valdību un uzņemties atbildību.

Tikuši piedāvāti divi varianti - vai nu opozīcija uzņemas pilnu atbildību, vai arī izveido koalīcijas valdību, sacīja Tjagņiboks.

Pagaidām Ukrainas premjerministra pienākumus pildīs pirmais vicepremjers Sergejs Arbuzovs, šādu paziņojumu pēcpusdienā izplatījis premjerministra Azarova preses dienests.

Otrdien Ukrainas parlamentā notiek parlamenta ārkārtas sēde, kurā tiek lemts par protestus ierobežojošo likumu daļēju atcelšanu un citām opozīcijas prasībām.

Jau vēstīts, ka krīze Ukrainā aizsākās novembrī, kad prezidents Viktors Janukovičs atteicās no asociācijas līguma parakstīšanas ar Eiropas Savienību (ES).

Tūkstošiem cilvēku iesaistījušies protestos pret valdību, Kijevā saslējuši barikādes un izveidojuši protesta nometnes.

Jauna krīzes eskalācija aizsākās 19.janvārī, kad Kijevas centrā izraisījās iepriekš nepieredzēti vardarbīgas sadursmes protestētāju un miliču starpā. Pēdējo dienu sadursmēs dzīvību zaudējuši četri aktīvisti.

Svarīgākais