Snoudens noraida iespēju atgriezties ASV

Bijušais ASV izlūkdienestu līdzstrādnieks Edvards Snoudens noraidījis iespēju atgriezties ASV, kur viņš apsūdzēts spiegošanā un valdības īpašuma zādzībā, ja vien netiks mainīti likumi.

Internetā sniegtā intervijā Snoudens sacīja, ka viņa atgriešanās mājās "ir labākais risinājums" visām pusēm, "taču tas diemžēl nav iespējams pašreizējo trauksmes cēlāju aizsardzības likumu dēļ".

Viņš norādīja, ka trauksmes cēlāju aizsardzības likums neattiecas uz tādiem kā viņš - bijušajiem valdības līgumstrādniekiem. "Likumos ir tik daudz caurumu, viņu piedāvātā aizsardzība ir tik vāja, un viņu piedāvātais ziņošanas process ir tik neefektīvs, ka tā nolūks, šķiet, ir atbaidīt ziņot par pat visskaidrāko pārkāpumu," norādīja Snoudens. "Mans gadījums skaidri parāda uz nepieciešamību veikt kardinālu trauksmes cēlāju aizsardzības likuma reformu".

Viņa atbalstam izveidotā "The Courage Foundation" organizētajā intervijā Snoudens arī pavēstīja, ka viņa dzīvībai draud briesmas.

"Es zinu, ka pastāv tieši draudi manai dzīvībai, taču mani neiebiedēt. Rīkoties pareizi nozīmē nenožēlot," sacīja Snoudens.

Krievija augustā Snoudenam piešķīra pagaidu patvērumu, ar šo soli nopietni sadusmojot ASV. Atbilstoši neapstiprinātām ziņām, patlaban viņš dzīvo Maskavas apvidū.

Intervijā žurnālam "The New Yorker", kas publicēta otrdien, Snoudens noraidīja pieņēmumus, ka viņš būtu Krievijas spiegs, un uzsvēra, ka darbojies viens, atmaskojot ASV izspiegošanas programmas.

Svarīgākais