Putins noraida rubļa devalvācijas iespējamību

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien noraidīja spekulācijas par tuvākajā laikā iespējamo rubļa devalvāciju saistībā ar rubļa vērtības kritumu, kapitāla aizplūšanu no valsts un sarūkošo centrālās bankas atbalstu.

Pēc šonedēļ notikušās tikšanās ar centrālās bankas "Bank Rosii" vadītāju Elvīru Nabibuļinu, Putins paziņoja, ka Krievijas valdība atzinīgi vērtē lielāku rubļa elastību, kas varētu palīdzēt veicināt mēreno Krievijas ekonomisko izaugsmi.

"Bank Rosii" šomēnes paziņoja, ka tā pārtrauc ikdienas konkrēta apjoma intervences valūtas tirgū, tādējādi tuvojoties mērķim, sākot no nākamā gada sākuma, ieviest pilnībā svārstīgu valūtas kursu.

"Centrālā banka tagad vien ir daļēji iesaistīta valūtas regulēšanā," paziņoja Putins.

"Un jo brīvāka Krievijas valūta, jo labāk ilgtermiņā - tā padarīs ekonomiku efektīvāku," viņš piebilda.

Tāpat Putins uzsvēra, ka tikšanās laikā Nabibuļina neko nav teikusi par valdības īstenotu rubļa devalvāciju, kas varētu palīdzēt Krievijas rūpniecības nozarei, padarot tās ražotās preces konkurētspējīgākas ārvalstīs.

Krievijas rubļa vērtība pret eiro un dolāra grozu šonedēļ nokritās līdz zemākajam līmenim pēdējo piecu gadu laikā, un analītiķi šo kritumu skaidro ar "Bank Rosii" lēmumu pārtraukt dienā tērēt līdz pat 60 miljoniem dolāru, lai censtos noturēt rubļa kursu iepriekš noteiktajā svārstību līmenī.

Svarīgākais