ANO: Dienvidsudānas karavīri un nemiernieki izlaupa palīdzības sūtījumus

© Scanpix/AFP

Turpinoties konfliktam Dienvidsudānā, armijas karavīri un opozīcijas kaujinieki sākuši izlaupīt humānās palīdzības kravas un pārtikas sūtījumus, otrdien paziņojis ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns.

Dienvidsudānā jau mēnesi turpinās cīņas starp prezidentam Salvam Kīram lojālajiem spēkiem un nestabilo aliansi, ko veido etnisko grupu zemessardzes un sadumpojušās armijas vienības, kas formāli pakļaujas bijušajam viceprezidentam Riekam Mačaram.

Saskaņā ar ANO datiem karadarbība prasījusi vairāk nekā 1000 dzīvību, bet starptautiskā analītiķu organizācija "International Crisis Group" (ICG) uzskata, ka bojāgājušo skaits varētu būt krietni lielāks - tuvu 10 000.

Aptuveni 400 000 cilvēku vardarbības dēļ bijuši spiesti pamest savas mājas.

Ģenerālsekretārs pauda satraukumu par augošo upuru skaitu un asi nosodīja abu konfliktā iesaistīto pušu rīcību, atsavinot transporta līdzekļus, ar ko tiek piegādāta humānā palīdzība, pārtikas krājumus un citas palīdzības kravas.

Kaujās starp Kīra un Mačara atbalstītājiem ievainoti arī vairāki desmiti cilvēku no aptuveni 20 0000, kuri patvērušies ANO nometnē Malakālā Augšnīlas štatā.

Viņiem trāpījušas noklīdušas lodes no automātiskajiem ieročiem un tankiem.

Dienvidsudānas valdība otrdien ziņoja, ka pēc prāmja avārijas Nīlā noslīkuši vairāk nekā 200 cilvēki, kas mēģinājuši glābties no karadarbības Malakālā.

Bans atkārtoti aicināja konfliktā iesaistītās puses noslēgt pamieru, lai dotu iespēju Austrumāfrikas reģionālā bloka IGAD organizētajām miera sarunām.

Ģenerālsekretārs arī vēlreiz norādīja, ka "tie, kas atbildīgi par uzbrukumiem civiliedzīvotājiem, humānās palīdzības darbiniekiem un ANO personālam, tiks saukti pie atbildības un ANO turpinās aktīvi aizsargāt civiliedzīvotājus".

ANO bija sniegusi ierobežotu loģistikas atbalstu Dienvidsudānas armijai, bet pēc nemieru sākšanās 15.decembrī palīdzības sniegšanu pārtrauca, liecina organizācijas amatpersonu sniegtā informācija.

Svarīgākais