Itālijā legalizē aborta zāles

Neskatoties uz Vatikāna protestiem, Itālijā nu ir atļauti aborta medikamenti. Atšķirībā no citām Eiropas valstīm, šīs zāles — mifepristons — būs pieejamas tikai slimnīcās.

Sākotnēji mifepristons atļauts tika jau jūlijā, tomēr pēc tam tika rīkota parlamentāra izmeklēšana.

Itālijas zāļu aģentūra šo līdzekli izmantot atļāvusi tikai slimnīcās, un tās lietot drīkst ne vēlāk par septiņām nedēļām kopš apaugļošanās. Līdz zāļu iedarbībai sievietēm tiek prasīts uzturēties slimnīcā.

„Debates vēl nav beigušās,” aģentūrai AFP sacīja senatore Donatella Poreti. „Sākot no rītdienas mēs noskaidrosim, kāpēc itāliešu sievietēm, kam šīs zāles izrakstītas, tiek pieprasīts palikt slimnīcā.”

Pret mifepristonu iebilst Vatikāns. Bīskaps Elio Sgrečija, kurš ir Dzīvības akadēmimas viceprezidents, ar izslēgšanu no baznīcas ir draudējis sievietēm, kuras zāles varētu lietot, ārstiem, kas tās varētu parakstīt un tiem, kas šo zāļu lietošanu atbalsta.

Aborta zāles patērētājiem pirmo reizi pieejamas kļuva pirms diviem gadu desmitiem Francijā. Tās ir legālas arī ASV un vairākās citās Eiropas valstīs. Sievietēm, kam tās izrakstītas, abortu nav nepieciešams veikt ķirurģiski. Šīs zāles aizkavē ķermeņa ražotā hormona progesterona veidošanos, un tas izraisa to, ka ķermenis atgrūž embriju. Zāļu iespējamie blakusefekti ir smaga asiņošana un nelabums.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais