Protestētāji rada haosu Bangkokā

© Scanpix

Bangkokas slēgšana – šāds nosaukums dots protesta akcijai, ko vairāki desmiti tūkstošu opozīcijas aktīvistu vakar uzsāka Taizemes galvaspilsētā. Vērienīgo demonstrāciju mērķis ir panākt, lai tiktu atceltas 2. februārī paredzētās parlamenta vēlēšanas un valdības funkcijas nodotu īpašas Tautas padomes rokās.

Lai gan pašlaik demonstrācijas ir miermīlīgas, pastāv bažas, ka protesta akcija beigsies ar asinsizliešanu un iejaukties atkal nāksies armijai. Vairāki desmiti valstu jau brīdinājušas savus pilsoņus nedoties uz Bangkoku, bet dažas lidsabiedrības atcēlušas reisus uz pilsētu.

Sarkanie pret dzeltenajiem

Protesta akcijas ir kārtējais etaps cīņā starp sarkanajiem (lielākoties nabadzīgiem valsts ziemeļu un ziemeļaustrumu daļas iedzīvotājiem, kuri simpatizē trimdā dzīvojošajam ekspremjeram Taksinam Šinavatram un viņa māsai Jinglakai, kura pašlaik pilda premjeres pienākumus) un dzeltenajiem (vidusšķiras, kā arī ar armijas pavēlniecību un karalisko ģimeni saistītiem elites pārstāvjiem, kuri neieredz nedz Taksinu un Jinglaku, nedz viņu elektorātu). 2006. gadā virsroku ar armijas palīdzību ņēma dzeltenie, taču 2011. gada vēlēšanās viņi cieta samērā prognozējamu sakāvi un, tā kā bruņotie spēki nolēma iztikt bez kārtējā apvērsuma, tika atbīdīti no varas.

Pašlaik dzeltenie, kuri labi apzinās, ka godīgu vēlēšanu ceļā uzvarēt nespēs, ir gatavi revanšam. Kārtējais protestu vilnis uzliesmojis pēc tam, kad novembrī Taizemes parlamentā sāka izskatīt amnestijas likumu. Cita starpā tas dotu iespēju no trimdas Apvienotajos Arābu Emirātos atgriezties Taksinam, kurš Taizemi pameta pēc 2006. gada apvērsuma, bet vēlāk tika aizmuguriski notiesāts uz diviem gadiem cietumsoda par korupciju un dienesta pilnvaru pārsniegšanu. Pagājušā gada nogalē vērienīgāko protesta akciju dienās Bangkokas ielās izgāja līdz pat 200 000 opozīcijas demonstrantu, uz laiku viņu kontrolē nokļuva pat vairākas ministrijas. Pēc varas iestāžu ziņām, nemieri prasījuši astoņu cilvēku dzīvības, vēl aptuveni 470 cilvēku tikuši ievainoti, ziņo CNN. Maksimālais kompromiss, kādam bija gatava premjere Jinglaka, izrādījās parlamenta atlaišana un jaunu vēlēšanu izsludināšana. Taču opozīcijā esošo Tautas demokrātisko reformu komiteju (PDRC) šāds risinājums nav apmierinājis – tā paziņojusi, ka nepaspēs sagatavoties vēlēšanām, tāpēc pieprasījusi to atcelšanu uz gadu vai pat pusotru, turklāt vēlas, lai valsti šajā laikā vadītu speciāli izveidota Tautas padome, kurā vairākums vietu būtu opozicionāriem.

Satiksme paralizēta

Tā kā valdība šādam risinājumam nav piekritusi, opozīcija uzsākusi vērienīgu protesta akciju, kuras dēļ satiksme Bangkokā (pilsētā, kurā dzīvo 12 miljoni iedzīvotāju) ir ievērojami apgrūtināta. Vakar opozīcijas manifestanti, liela daļa no kuriem tērpušies speciāli akcijai par godu izgatavotos T kreklos ar uzrakstiem Bangkok Shutdown un Thai Uprising 2014, nobloķējuši pilsētas septiņus lielākos un svarīgākos krustojumus un satiksmes pārvadus, vēsta AFP. Barikādes tiek celtas no transporta līdzekļiem (arī divstāvu autobusiem), smilšu maisiem un citiem priekšmetiem, un daži krustojumi vakar pēcpusdienā jau nebija izbraucami ne privātajam, ne sabiedriskajam transportam. «Mums nācās veikt izmaiņas 137 autobusu maršrutos, lai izvairītos no okupētajiem krustojumiem,» sarunā ar The New York Times apstiprinājis Bangkokas sabiedriskā transporta pārvaldes vadītājs Narets Bunplums, piebilstot, ka kopumā sabiedriskais transports ik dienas pārvadā ap 3 miljoniem cilvēku. Tiesa, nedz metro, nedz vilcienu kustība vakar vēl nebija ierobežota. Toties opozīcijas demonstranti nav turējuši solījumu, ka viņu akcijas neietekmēs lidostu darbību – jāatgādina, ka viens no svarīgākajiem ienākumu avotiem Taizemē ir tūrisms un 2006. gada nekārtības, kad tika bloķēta starptautiskā lidosta, ievērojami samazināja tūristu plūsmu uz šo valsti. Bangkok Post vakar vēstīja, ka ceļš uz vienu no divām pilsētas lidostām jau ir bloķēts, bet satiksmes ministrija atzina, ka kompānijas Singapore Airlines, Hong Kong Airlines un Cathay Pacific jau atcēlušas tuvākajās dienās ieplānotos reisus uz Bangkoku, bet citas lidsabiedrības gaida ziņas, kā attīstīties situācija.

Vakar lielākajā daļā Taizemes galvaspilsētas skolu un augstskolu bija atceltas mācības, nestrādāja vairāki lieli tirdzniecības centri. AP novērojumi liecina, ka rīta pusē Bangkokā ielās bijis krietni mazāk transporta līdzekļu nekā parasti, daļa autovadītāju šķendējušies, ka nespēj nokļūt, kur vēlējušies, bet taksisti sūdzējušies, ka zaudē ienākumus. «Ja cilvēki mūsu akcijas dēļ izjūt neērtības, viņiem jānāk un jāpievienojas mums, jāpanāk valdības demisija,» intervijā The Hindu skaidrojis PDRC preses sekretārs Akanants Prompans. Opozīcija ieplānojusi protesta akciju rīkot vismaz 20 dienu, iespējams, pat mēneša garumā. Papildus ielu blokādei tā iecerējusi kavēt ministriju un citu valsts iestāžu darbu – izskanējuši plāni pārtraukt šīm ēkām elektroenerģijas un ūdens piegādi.

Pagaidām miermīlīgi

Lai gan Bangkokas ielās dislocēti aptuveni 10 000 policistu un 8000 karavīru (pilsētā ievesti arī tanki), vakar valdījis samērā miermīlīgs noskaņojums. Virs mītiņotāju galvām plīvojuši valsts karogi, notikušas masveida lūgšanas un meditācija, bet vienīgās drošības spēku aktivitātes izpaudušās kā kravas automašīnu neielaišana pilsētas centrā, lai ar tām nepievestu materiālus barikāžu celtniecībai. «Mēs nevēlamies konfrontāciju ar protestētājiem. Droši vien mēs viņiem pat ļausim ielauzties valsts iestādēs,» Reuters citē ārlietu ministra Suraponga Tovičakčaikula sacīto.

CNN norāda, ka pašlaik demonstranti tikai ieņēmuši savas pozīcijas un nodemonstrējuši, ka atrodas kaujas gatavībā, taču ievēro nogaidīšanas taktiku. Visticamāk, tas saistīts ar to, ka rīt premjerei Jinglakai iecerēta tikšanās gan ar opozīcijas līderiem, gan valsts vēlēšanu komisijas vadītājiem. Iepriekš komisija mudinājusi pārcelt parlamenta vēlēšanas par trim mēnešiem – uz maija sākumu. Iespējams, ka Jinglaka varētu tam piekrist, taču pašlaik nekas neliecina, ka viņa būtu gatava atkāpties no pagaidu premjeres pienākumiem.

«Situācija Taizemē ir saspīlēta, nestabila un neparedzama. Ja cilvēktiesības netiks pilnībā ievērotas, ir reāls risks, ka var notikt sadursmes, kas prasīs cilvēku dzīvības,» sacījusi Amnesty International reģionālā direktore Izabella Arradona. Lai gan ietekmīgais bruņoto spēku virspavēlnieks Prajuts Čanoča uzsvērti centies ievērot neitralitāti, viņš kādā intervijā šā gada pirmajā nedēļā atzinis – ja situāciju ilgstoši neizdosies atrisināt, armijai var nākties iejaukties. Reuters atgādina, ka 81 gada laikā Taizemes bruņotie spēki veikuši 18 valsts apvērsumus, beidzamo reizi tas notika 2006. gadā. Armijas iejaukšanās būtu izdevīga opozīcijai, tāpēc Bangkokas iedzīvotāju vidū ir bažas, ka varētu notikt kādas provokācijas. Zīmīgi, ka valdošā partija šoreiz savus atbalstītājus jeb sarkanos uz Bangkoku nav aicinājusi, kas liecina par tās apņēmību par katru cenu izvairīties no krīzes eskalācijas. Tomēr vairāki desmiti valstu, to skaitā ASV un Krievija, jau brīdinājušas savus pilsoņus, ka Taizemes un jo sevišķi Bangkokas apmeklējums var izrādīties bīstams. ASV vēstniecība mudinājusi amerikāņus, kuri dzīvo Taizemes galvaspilsētā, iegādāties pārtikas, ūdens un medikamentu krājumus divām nedēļām un bez nopietna iemesla mājokļus neatstāt.

Svarīgākais