Igaunija ir satraukta par ASV militārās ietekmes mazināšanos Baltijas reģionā

Igaunija ir satraukta par ASV militārās ietekmes mazināšanos Baltijas reģionā, kā arī par to, ka Eiropas valstis nevēlas pildīt NATO aizsardzības izdevumu prasības, pirmdien uzstājoties ASV Stratēģijas un starptautisko studiju centrā, sacīja Igaunijas aizsardzības ministrs Urmass Reinsalu.

Ministrs norādījis uz problēmām, kurām Igaunija vēlētos pievērst ASV uzmanību un par kurām igauņu diplomāti grasās runāt gaidāmajā NATO samitā, vēsta "Postimees Online".

"Visgrūtāk ir saglabāt prasību par 2% valsts budžeta līdzekļu novirzīšanu aizsardzības izdevumiem, kad daudzi, it īpaši mūsu kaimiņi, neciena šo vienošanos. Tāpēc mums tas atkal ir jāapstiprina NATO sanāksmēs. Jo, ja mēs to nepieprasām, tad es esmu pārliecināts, ka tas Eiropā novedīs pie aizsardzības izdevumu lielākas apcirpšanas."

Otrkārt, ministrs sacīja, ir ļoti svarīgi saglabāt NATO aktivitāti un no jauna apstiprināt vienošanos par to, ka NATO līguma paragrāfi, īpaši jau 5.paragrāfs, ir spēkā.

"Baltijas valstis ir vienīgais reģions NATO, kur militārais līdzsvars nav sabiedrotajiem par labu. Pateicoties "mūsu labajam draugam" Krievijai," norādīja ministrs.

Īstenojot pretpasākumus, Baltijas valstīs pastāvīgi un regulāri būtu jārīko manevri un jāveic aizsardzības taktikas plānošana, viņš uzsvēra. Svarīgi arī ir, ka NATO trešajām pusēm pauž skaidrus signālus par tās pozīciju Baltijas valstīs.

Tas, ka ASV aiziet no Eiropas, rada bažas, atzina Reinsalu.

"Pasaulē nav otras tādas varas kā Eiropa, kas tik lielā mērā dotu ieguldījumu ASV vadītajās militārajās operācijās. Tomēr pēdējais ASV tanks pameta Eiropu 2013.gada martā. Es nezinu, kur šis tanks ir tagad, bet mums tā pietrūkst," sacīja ministrs.

Svarīgākais