Spānijas princesi apsūdz par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas

Spānijas karaļa Huana Karlosa jaunākā meita Kristīna apsūdzēta nodokļu noziegumos, naudas atmazgāšanā un citos finanšu noziegumos. Šī ir pirmā reize Spānijas karaļnama vēsturē, kad kāds no monarha radiniekiem atrodas uz apsūdzēto sola, vēsta France - Presse.

Spānijas karaļa meita Kristīna izmeklētāju uzmanības centrā pirmo reizi nonāca jau 2010. gadā, kad tika sākta izmeklēšana pret princeses vīru, bijušo handbolistu Inaki Urdangarinu. Pret Undangarinu  tika sākta krimināllieta par līdzekļu piesavināšanos 5,8 miljonu eiro apmērā. Kā liecina apsūdzība, Urdangarins un viņa darījumu partneris Djego Torress, darbojoties labdarības organizācijas „Instituto Noos" valdē, ir apzināti paaugstinājuši cenas par sniegtajiem pakalpojumiem, rīkojot sporta un tūrisma pasākumus vienā no Spānijas pilsētām, tāpat arī izvairījušies no nodokļu nomaksas, viltojuši dokumentus un iztērējuši  sabiedrības naudu 6 miljonu eiro apmērā. Abi vīrieši ir nolieguši savu vainu.

Princese Kristīna, kas ir septītā kandidāte rindā uz Spānijas troni, tagad kļuvusi par aizdomās turamo sava vīra korupcijas lietā. Karaļa Huana Karlosa meita tiek apsūdzēta par finansiālām mahinācijām caur kompāniju „Aizoon", kuras līdzīpašniece viņa ir. Kā uzskata izmeklēšana, viņas vīra labdarības kompānija caur šo uzņēmumu ir pārskaitījusi vairāk nekā miljonu eiro valsts līdzekļu.

Tiesnesis Hosē Kastro pirmo reizi Kristīnu uz nopratināšanu uzaicināja jau pagājušā gada pavasarī, taču šo lēmumu atcēla pēc prokuroru apelācijas. Tomēr tiesnesis ir uzsācis jaunu izmeklēšanu, rūpīgi pārbaudot karaļnama pārstāves nodokļu deklarācijas un banku kontus, kā arī meklējot nelikumīgi no valsts līdzekļiem apmaksātus ceļojumus, restorānu rēķinus un privātas ballītes.

Šoreiz tiesnesis izdevis rīkojumu Kristīnai 8. martā ierasties Palmas tiesā uz noklausīšanos lietā par nodokļu un naudas atmazgāšanas noziegumiem.

Reaģējot uz tiesas pavēsti, Spānijas karaļnams paziņojis, ka tam ir visdziļākā cieņa pret šādu tiesneša lēmumu. Vienlaicīgi spāņu prese gan norāda, ka karaļnama reputācijai kārtējo reizi ir nodarīts pamatīgs trieciens. Ja neskaita pašreizējos korupcijas skandālus, daļa vainas jāuzņemas arī pašam karalim Huanam Karlosam, kurš 2012. gadā izpelnījās sabiedrības neapmierinātību, piedaloties ekskluzīvā ziloņu medību ceļojumā Āfrikā. Kā liecina sabiedriskās domas aptaujas, 62% spāņu uzskata, ka Huanam Karlosam būtu no troņa jāatsakās, bet mazāk kā puse no iedzīvotājiem atbalsta monarhiju kā tādu.

Laikrakstā El Mundo publicētie aptaujas rezultāti liecina, ka spāņi vairāk uzticas princim Felipem – 56% aptaujāto uzskata, ka viņš spēs atjaunot karaļnama saļodzījušos reputāciju. Tomēr gandrīz puse aptaujāto atzinuši, ka viņi nav pārliecināti, vai Spānijai vispār nepieciešams monarhs. Huana Karlosa popularitāte kritusies pēc naudas izšķērdēšanas skandāla, kas saistīts ar viņa znotu Inaki Urdangarinu, kā arī ziņām par paša monarha vājo veselības stāvokli – pērn Huanam Karlosam tika veiktas vairākas ķirurģiskas operācijas.

Svarīgākais