Pāvests pirmajā vizītē uz Svēto Zemi dosies maijā

© Scanpix

Pāvests Francisks svētdien paziņoja, ka dosies savā pirmajā ceļojumā uz Svēto Zemi un no 24. līdz 26.maijam apmeklēs Ammānu, Betlēmi un Jeruzalemi.

"Prieka gaisotnē, kas ir raksturīga šim Ziemassvētku laikam, es gribētu paziņot, ka no 24. līdz 26.maijam ar Dieva žēlastību es došos svētceļojumā uz Svēto Zemi," Vatikānā Svētā Pētera laukumā uzrunājot ticīgos, sacīja pāvests.

Šī paziņojuma diena - 5.janvāris - ir nozīmīga, jo tajā tiek "pieminēta pāvesta Pāvila IV un Konstantinopoles patriarha Atenagora I vēsturiskā tikšanās" pirms 50 gadiem Jeruzalemē.

1964.gada tikšanās rezultātā tika anulētas 1054.gada ekskomunikācijas, kas izraisīja Lielo šķelšanos Austrumu un Rietumu kristietības starpā.

Francisks sacīja, ka viņš vizītes laikā "ekumēniskā sanāksmē tiksies ar visu kristīgo baznīcu pārstāvjiem Jeruzalemē" Svētā kapa baznīcā, kas tiek godināta kā Jēzus apbedīšanas vieta.

Viesoties Svētajā Zemē pāvestu uzaicinājis Izraēlas prezidents Šimons Peress un palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais