Pēdējo gadu laikā ASV prezidentu dzīvībai draudi bijuši 91 reizi

Laikraksta The Washington Post rīcībā nonācis dokuments, kas liecina, ka laikā no 1980. līdz 2003. gadam ASV Slepenais dienests reģistrējis 91 incidentu, kas varētu tikt traktēts kā draudi prezidenta dzīvībai. Visskaļākais no visiem, protams, ir 1981. gadā notikušais atentāta mēģinājums pret toreizējo prezidentu Ronaldu Reiganu.

Jāatgādina, ka uz R. Reiganu pie viesnīcas Hilton Vašingtonā šāva Džons Hinklijs, kurš jau bija iekļuvis Slepenā dienesta melnajā sarakstā, jo bija draudējis iepriekšējam prezidentam Džimijam Kārteram. Slepenā dienesta pārstāvji vēlāk atzina nolaidību, jo tik bīstamai personai pie viesnīcas tobrīd vispār nebija jāatrodas.

Jāpiebilst, ka pašlaik Slepenā dienesta dokuments, kuru par autentisku atzinis šīs struktūras pārstāvis Edvīns Donovans, tiek izmantots jauno aģentu apmācīšanā. Taču, kā norāda The Washington Post – nesenais atgadījums, kad uz Baltā nama vakariņām bez ielūguma iekļuva Tareks un Mišela Salahi, liecina, ka apmācība nav pietiekami augstā līmenī. Jāpiebilst, ka par novembrī notikušo incidentu sabiedrībai personīgi atvainojies Slepenā dienesta vadītājs Marks Sallivans, un neoficiāla informācija liecina, ka nelūgto viesu dēļ amatus zaudējuši trīs Slepenā dienesta darbinieki.

Jāteic gan, ka Salahi ne tuvu nav pirmie, kuriem izdevies bez ielūguma iekļūt uz oficiālu pasākumu Baltajā namā. Savdabīgs rekords šajā ziņā pieder Ričardam Vīveram, kurš četrreiz ielavījies pasākumos – pa reizei pie prezidenta Džordža Buša vecākā (1991. gadā) un Bila Klintona (1997. gadā), bet divas reizes pie Džordža Buša jaunākā (2001. un 2003. gadā). Citi incidenti, kas palikuši sabiedrības atmiņā, ir 1994. gada notikumi, kad kāds vīrietis, atrodoties aiz Baltā nama žoga, uz prezidenta rezidences pusi raidījis 29 šāvienus, vai tā paša gada notikums, kad Baltā nama mauriņā nogāzās kāda privāta vieglā lidmašīna.

The Washington Post iegūtajā dokumentā gan ir arī mazāk zināmi gadījumi. 1998. gadā kāda sieviete, kura iedomājusies, ka ir prezidenta B. Klintona mīļākā, tikusi gandrīz līdz Ovālā kabineta durvīm, bet 1982. gadā kāda ģimene, kuras galva bija sadomājis pajokoties, pēc signalizēšanas pie Baltā nama vārtiem savā automašīnā patiešām iebraukusi prezidenta rezidences teritorijā.