Slepenas sarunas par Hodorkovska atbrīvošanu ilgušas gadiem

© Scanpix/AFP

Slepenas sarunas par Kremļa kritiķa un bijušā naftas magnāta Mihaila Hodorkovska atbrīvošanu no cietuma ilgušas vairākus gadus un tajās kā starpnieki darbojušies ietekmīgu vācu politiķi un uzņēmēji, vēsta telekanāls "Doždj", atsaucoties uz vārdā neminētiem avotiem.

Jau vēstīts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien parakstīja dekrētu par Hodorkovska apžēlošanu, pēc kā Hodorkovskis pameta Krieviju un ieradās Berlīnē.

Politologs Aleksandrs Rars, kurš kopā ar bijušo Vācijas ārlietu ministru Hansu Dītrihu Genšeru sagaidīja Hodorkovski Berlīnes lidostā, pavēstījis, ka bijušais "Jukos" vadītājs svētdien rīkos preses konferenci.

"Doždj" kā neoficiālos sarunvedējus starp Putinu un Hodorkovski min bijušo Vācijas kancleru Gerhardu Šrēderu un ietekmīgo vācu uzņēmēju, koncerna "Metro" valdes priekšsēdētāju Hansu Joahimu Kerberu.

Genšers, kurš organizēja Hodorkovskim lidmašīnu uz Berlīni, paziņojis, ka viņam palīdzību sniedza kanclere Angela Merkele, bijušais ārlietu ministrs (acīmredzot Gvido Vestervelle), Vācijas vēstniecības Maskavā darbinieki.

"Mihaila Hodorkovska parādīšanās Berlīnē, acīmredzot, nav nejauša. Tieši versija ar vācu politiķu līdzdalību Mihaila Hodorkovska atbrīvošanā tiek uzskatīta par visticamāko," norāda "Doždj".

Merkele piektdien cildināja Genšera veikumu, darbojoties "aizkulisēs", lai panāktu Hodorkovska atbrīvošanu no cietuma.

"Vācijas valdība pauž gandarījumu par bijušā federālā ministra Genšera pūliņiem, kurš šajā lietā intensīvi darbojies aizkulisēs," teikts Merkeles preses sekretāra Štefena Zeiberta paziņojumā. "Viņš darbojās sekmīgi, lai rastu iespējas atrisinājumam ar lielu kancleres un Ārlietu ministrijas ieinteresētību un atbalstu."

86 gadus vecais Genšers sacīja, ka nolēmis iesaistīties Hodorkovska lietā, "humānu apsvērumu" vadīts. Eksministrs ar bijušo naftas magnātu savulaik esot tikušies vairākkārt.

Eksministrs arī divreiz ticies ar Putinu, lai runātu par Hodorkovska jautājumu.