Spānijas valdība izskatīs grozījumus abortu likumā

Spānijas valdības sēdē piektdien tiks izskatīti grozījumi abortu likumā, kas jau izsaukuši protestus no sieviešu tiesību aizstāvju puses.

Lai gan valdība nav nodevusi atklātībai paredzēto grozījumu saturu, tiek uzskatīts, ka valdošā konservatīvā Tautas partija (PP) iecerējusi padarīt stingrāku sociālistu valdības laikā pieņemto likumu.

2010.gada likums dod tiesības sievietēm izdarīt abortu līdz 14 grūtniecības nedēļai. Savukārt 2012.gadā izdarītie grozījumi atļāva grūtniecību pārtraukt līdz 22 nedēļai, ja mātes dzīvība ir apdraudēta vai auglim konstatētas nopietnas pataloģijas.

"Likumprojekts tiks iesniegts rītdienas kabineta sēdē," ceturtdien žurnālistiem paziņoja iekšlietu ministrs Horhe Fernandess Diass.

Tā teksts ministriem jau ir izdalīts, taču iekšlietu ministrs atteicās sniegt sīkākus paskaidrojumus par tā saturu.

Saskaņā ar iepriekš spēkā bijušo 1985.gada likumu aborts Spānijā tika uzskatīts par krimināli sodāmu noziegumu un tika atļauts vienīgi gadījumos, ja notikusi izvarošana, vai arī gadījumos, kad nopietni apdraudēta mātes veselība vai auglim konstatētas nopietnas deformācijas.

Tieslietu ministrs Alberto Galjardons ļāvis noprast, ka viņš iecerējis atgriezties pie 1985.gada likumam līdzīgas kārtības vai pat iet vēl tālāk un aizliegt abortus arī augļa pataloģijas gadījumos.

Spānijas Ģimenes plānošanas federācijas vadītājs Luiss Enrike Sančess norādījis, ka tas "sievietes nostādītu dramatiskā situācijā, kas radītu lielas sāpes un ciešanas".

"Mēs atkal nonāksim situācijā, kas līdzīga astoņdesmitajiem gadiem, kad spāņu sievietes, lai pārtrauktu grūtniecību, devās uz Angliju vai Franciju," sarunā ar žurnālistiem norādīja Sančess.

Pasaulē

Rainai Ņištai jau sajucis palīdzības vešanas reižu skaits no Latvijas uz fronti — vairāk nekā simts. Pēdējās reizes bijušas uz Pokrovsku, kur dienē Rainas jaunais vīrs un kur viņa ar domubiedriem palīdz 151. atsevišķajai mehanizētajai brigādei.

Svarīgākais