Putins par trešdaļu samazinājis gāzes cenu Ukrainai

Krievija un Ukraina vienojušās par Ukrainai piegādājamās gāzes cenas samazināšanu, paziņojis Krievijas prezidents Vladimirs Putins pēc Kremlī notikušās tikšanās ar savu Ukrainas kolēģi Viktoru Janukoviču, vēsta Ukrainas mediji.

Krievijas prezidents preses konferencē paziņoja, ka ir parakstīts papildinājums "Gazprom" un "Naftogaz Ukraini" līgumam, kas paredz Krievijas Ukrainai piegādātās gāzes cenas samazinājumu.

Krievijas gāzes rūpniecības gigants "Gazprom" un "Naftogaz" parakstījuši papildinājumus pie noslēgtā gāzes piegādes līguma. "Gazprom" pārdos Ukrainai gāzi par centu 268,5 dolāri par 1000 kubikmetriem, kas ir ievērojami mazāk nekā Ukrainas patlaban maksātie vairāk nekā 400 dolāri. Putins gan uzsvēris, ka noslēgtie līgumi ir īslaicīgi.

Tāpat Putins paziņoja, ka Krievija Ukrainas valdības vērtspapīros investēs 15 miljardus ASV dolāru.

"Ņemot vērā Ukrainas ekonomikas problēmas, kas ir saistītas, kā es uzskatu, zināmā mērā ar pasaules ekonomisko krīzi, ar mērķi atbalstīt Ukrainas budžetu Krievijas valdība ir pieņēmusi lēmumu izvietot Ukrainas valdības vērtspapīros daļu savu rezervju no Nacionālās labklājības fonda 15 miljardu dolāru apjomā," pēc Krievijas un Ukrainas starpvaldību komisijas sēdes preses konferencē sacīja Putins.

Šī summa tiks novirzīta, lai 2013. un 2014.gadā iegādātos Ukrainas suverēnās eiroobligācijas, sacīja Krievijas finanšu ministrs Antons Siluanovs.

Maskava līdz šim pieļāva, ka Ukrainas pievienošanās Muitas savienībai, būs iemesls samazināt gāzes cenu, taču šodien Krievijas prezidents Putins paziņoja, ka tikšanās laikā ar Ukrainas prezidentu Janukoviču jautājums par līguma parakstīšanu un iesaistīšnos Muitas savienībā netika apspriests.

Tāpat arī neesot ticis spriests par  Ukrainas asociāciju ar Eiropas Savienību.

Svarīgākais