Kijevā turpinās opozīcijas un Janukoviča atbalstītāju mītiņi

Kijevas Neatkarības laukumā svētdien sapulcējušies vismaz 20 000 protestētāju, pieprasot Viktora Janukoviča vadītajai Ukrainas valdībai atkāpties no lēmuma neparakstīt sadarbības līgumu ar Eiropas Savienību (ES).

Savukārt netālajā Eiropas parkā pie parlamenta ēkas svētdien notiek Janukoviča Reģionu partijas atbalstītāju mītiņš. Pēc Rietumvalstu žurnālistu aplēsēm, laukumā sanākuši aptuveni 15000 cilvēku.

Abās protestētāju nometnēs valda mierīga atmosfēra, turklāt starp abiem laukumiem izvietotas barikādes.

Vienlaikus opozīcija protestus vērš pret 17. decembrī paredzēto līgumu parakstīšanu par iestāšanos Maskavas vadītajā Eirāzijas Ekonomiskā kopienas ( EEK ) Muitas apvienībā. Ukrainas prezidents otrdien dosies uz Maskavu, lai tiktos ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Muitas apvienība nodrošina vienotu muitas teritoriju, kurā savstarpējās preču tirdzniecības robežās nepiemēro muitas nodokļus un ekonomiskos ierobežojumus , izņemot īpašu aizsardzības, antidempinga un kompensācijas pasākumiem. Apvienība  ietver tirdzniecības un ekonomiskās integrācijas Baltkrievijā, Kazahstānā un Krievijā.

Valdība, savukārt, norāda, ka tā neplāno parakstīt Muitas apvienības līgumu.

Janukovičs nonācis neapskaužamas izvēles priekšā, vai tuvināt savu nāciju Rietumiem, parakstot līgumu ar ES, vai arī pievienoties Maskavas vadītajai Muitas apvienībai.

Ukrainā 15. decembrī piecos apgabalos notiek  Parlamenta (Augstākās Radas) vēlēšanas.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienība (ES) pārtraukusi darbu pie asociācijas līguma ar Ukrainu, jo valsts prezidents Viktors Janukovičs nav paudis skaidru apņemšanos par vēlmi parakstīt līgumu, paziņojis ES paplašināšanās lietu komisārs Štefans Fīle. 

"Diskusiju turpināšanai nepieciešama "skaidri pausta apņemšanās parakstīt līgumu, taču nekāda atbilde nav saņemta", paziņoja Štefans Fīle, piezīmējot, ka līdz ar to visi darbi no ES puses šajā ziņā tiek apturēti.

"Visas tās kompensācijas par tirzdniecības sakaru zaudēšanu ar trešajām valstīm, ir tikai īslaicīgs faktors salīdzinot ar brīvās tirdzniecības perspektīvu, ko tā iegūst no ES.Mēs patiesībā pasniedzam Ukrainai dāvanu, tai ir jāpiekrīt  ES prasībām," norāda Fīle.

Svarīgākais