Eiropas Savienība pārtraukusi darbu pie Ukrainas asociācijas līguma

Eiropas Savienība (ES) pārtraukusi darbu pie asociācijas līguma ar Ukrainu, jo valsts prezidents Viktors Janukovičs nav paudis skaidru apņemšanos par vēlmi parakstīt līgumu.

Brisele Ukrainai norādījusi, ka diskusiju turpināšanai nepieciešama "skaidri pausta apņemšanās parakstīt [līgumu], taču nekāda atbilde nav saņemta", paziņoja ES paplašināšanās lietu komisārs Štefans Fīle, piezīmējot, ka līdz ar to visi darbi no ES puses šajā ziņā tiek apturēti.

Jau ziņots, ka novembra beigās Viļņā notikušajā Austrumu partnerības samitā Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs neparakstīja gaidīto asociācijas līgumu ar ES, un kopš tā brīža Kijevā norisinās mierīgas opozīcijas protesta akcijas.

ES augstākā ārlietu pārstāve Ketrina Eštone gan šonedēļ pavēstīja, ka Janukovičs grasās parakstīt asociācijas līgumu ar ES, tomēr pārliecinoša iniciatīva no Kijevas puses nav izrādīta.

Janukovičs nonācis neapskaužamas izvēles priekšā, vai tuvināt savu nāciju Rietumiem, parakstot līgumu ar ES, vai arī pievienoties Maskavas vadītajai Muitas apvienībai.

Ukrainas prezidents nākamo otrdien dosies uz Maskavu, lai tiktos ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Svarīgākais