Spānija nevēlas pieļaut referendumu par Katalonijas neatkarību

© Scanpix

Spānijas valdība vēlas apturēt referendumu par Katalonijas neatkarību, ko nākamā gada 9. novembrī plāno rīkot šī reģiona partijas.

"Referenduma nebūs" presei paziņojis Spānijas tieslietu ministrs, īsi pēc tam, kad Katalonijas prezidents informēja, ka panākta vienošanās par referenduma organizēšanas pamatprincipiem,taču partijām vēl jāvienojas par detaļām.

Balsotājiem tikšot jautāts vai viņi vēlas, lai Katalonija ir valsts un vai tai jābūt neatkarīgai valstij. Katalonijas prezidents norādījis, ka gadījumā, ja referendumu neizdosies sarīkot par tādu tiks pārvērstas 2016. gadā gaidāmās reģionālās vēlēšanas.

Tikmēr Spānijas vadošās partijas iebilst pret šādu referendumu. Spānijas likumdošana nosaka, ka referendumus drīkst rosināt tikai pēc Spānijas valdība un 17 Spānijas autonomo reģionu (Katalonija ir viens no tiem) valdībām šādu tiesību nav. Lai šādu referendumu rīkotu līdz nākamā gada novembrim Spānijas parlamentam vajadzētu mainīt konstitūciju.

Katalonija ir viens no attīstītākajiem Spānijas reģioniem. Tai ir 7,5 miljoni iedzīvotāju. Reģionam jau ir diezgan liela autonomija, taču ekonomiskā krīze pēdējos gados ir veicinājusi kataloņu nacionālismu un prasības pēc neatkarības. Septembrī neatkarības atbalstītāji protestējot izveidojas "Baltijas Ceļam" līdzīgu cilvēku ķēdi. Sabiedriskās aptaujas liecina, ka neatkarību atbalsta aptuveni puse reģiona iedzīvotāju.

Tikmēr Eiropas Savienība un NATO paziņojušas, ka Katalonija netiks automātiski uzņemta šajās organizācijās, ja tai izdosies iegūt neatkarību no Spānijas.

Svarīgākais