Janukovičs aicina politiķus, sabiedrību un uz dialogu

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs trešdien aicinājis visus politiskos spēkus, sabiedrību un garīdzniekus uz nacionālo dialogu.

"Es aicinu visu politisko spēku pārstāvjus, svētos tēvus, sabiedrības pārstāvjus uz nacionālo dialogu. Es personīgi esmu gatavs piedalīties apaļā galda sarunās," teikts trešdien izplatītajā Janukoviča paziņojumā.

Savukārt, īpaši uzrunājot opozīciju, Janukovičs mudināja nenoraidīt viņa priekšlikumu, "neiet pretošanās un ultimātu ceļu".

Vienlaikus Janukovičs solīja, ka Ukrainas varasiestādes rīkosies "tikai likumīgi un nekad nepielietos spēku pret miermīlīgu pulcēšanos".

"Kā Ukrainas prezidents, Konstitūcijas garants, es izdarīšu visu nepieciešamo, lai nodrošinātu valsts normālu funkcionēšanu, katra pilsoņa tiesību un interešu aizstāvību, kā arī miera nodrošināšanu mūsu valstī," apliecināja Ukrainas prezidents.

Tikmēr, reaģējot uz Janukoviča aicinājumiem, Ukrainas nacionālistu partijas "Svoboda" ("Brīvība") līderis Oļegs Tjagņiboks un opozīcijas partijas "Batkivščina" ("Tēvzeme") parlamenta frakcijas priekšsēdētājs Arsēnijs Jaceņuks trešdien paziņojuši, ka sarunas ar Ukrainas vadību būs iespējamas vien tad, kad būs izpildītas Ukrainas opozīcijas prasības.

Kā skaidroja Jaceņuks, viņš pie sarunu galda gatavs sēsties vien tad, kad viņš būs saņēmis attiecīgas demonstrantu pilnvaras.

Savukārt Tjagņiboks uzsvēra, ka vispirms Ukrainas vadībai jāizpilda virkne prasību, tostarp atbrīvot aizturētos aktīvistus, kā arī nepielietot spēku pret demonstrantiem.

Pasaulē

Ilggadējs laikraksta “The Washington Post” žurnālists, divkāršs Pulicera prēmijas laureāts (1973. un 2002. gadā), Votergeitas skandāla (kā rezultātā 1974. gadā atkāpās toreizējais ASV prezidents Ričards Niksons) “uzracējs” (kopā ar Karlu Bernstīnu) Bobs Vudvords nesen laida klajā savu jaunāko grāmatu – “Karš”. Tajā viņš dienu pa dienai atsedz ASV politiskās vadības rīcību gan pirms, gan pēc Krievijas uzsāktā pilna mēroga iebrukuma Ukrainā.

Svarīgākais