Kijevā milicija draud ar jaunu uzbrukumu

Ukrainas Iekšlietu ministrija pieļauj jaunu uzbrukumu opozīcijas un protestētāju celtajām barikādēm Kijevas centrā Maidana laukumā, ziņoaģentūra Itartass.

Kā izteicies, Ukrainas iekšlietu ministrijas vadītāja vietnieks Viktors Ratušņaks, ja Kijevas tiesas darbinieki vērsīsies ministrijā ar tiesas lēmumu par nožogojumu nojaukšanu Kijevas centrā, tad 11. decembra vakarā notiks atkārtots uzbrukums protestētāju barikādēm.  

Gluži tāpat kā vakar, kad tika ziņots par divu Kijevas metro staciju – ”Maidan Nezaležnosti” un ”Kreščatik” mīnēšanu Kijevas milicijā  šodien dienas vidū atkal pienākušas ziņas, ka mīnēta pilsētas dzelzceļa stacija, lidostas "Borispoļ" un "Žuļani".

Milicijas vienības devusies uz norādītajām vietām, evakuējusi cilvēkus, bet vēlāk pēc pārbaudes lidostas un dzelzceļa stacija atsākušas darbu.

Protesta akcijas Kijevas centrā joprojām turpinās, opozīcija organizē "papildspēkus" no citām Ukrainas pilsētām.

Šodien notikušajā preses konferencē Kijevā opozīcijas partijas UDAR līderis un pasaules boksa čempions Vitālijs Kļičko paziņoja, ka Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs ir slēdzis ceļu uz kompromisiem.  

"Janukovičs ir slēdzis ceļu uz visiem kompromisiem," sacīja Kļičko. "Tas, ka šonakt tika pielietots spēks, liecina, ka Janukovičs nevēlas iziet uz dialogu.Opozīcija pieprasīs ārkārtas parlamenta un prezidenta vēlēšanu sarīkošanu."

Šādos apstākļos valdības nomaiņa neko nedos, ir vajadzīga pilnīga valsts varas maiņa. Tāpēc vienīgais, kas ir palicis, ir spiediena izdarīšana uz varu, lai panāktu pirmstermiņa vēlēšanu sarīkošanu, norādīja Kļičko.

 Jau ziņots, ka naktī uz trešdienu aptuveni 400 iekšējā karaspēka karavīru un milicijas īpašo uzdevumu vienības "Berkut" kaujinieki atbrīvoja no barikādēm un telšu pilsētiņām Kijevas valdības kvartāla ielas.

Drošības dienestiem mēģinot likvidēt opozicionāru posteni Luterāņu un Bankas ielas krustojumā, izraisījās sadursmes.

"Berkut" kaujinieki trešdien no rīta mēģināja triecienā iebrukt protestētāju ieņemtajā Kijevas domes ēkā, tomēr, sastopot aktīvu protestētāju pretdarbību, bija spiesti atkāpties.

Kijevas Neatkarības laukumā - opozīcijas protestu kustības epicentrā - un pie Kijevas domes ēkas trešdien jau sapulcējušies 30 000 protestētāju.

Protesti Ukrainā aizsākās 21.novembrī, kad valdība paziņoja, ka tā aptur gatavošanos Eiropas Savienības asociācijas līguma parakstīšanai.

Demonstrācijā Kijevā 1.decembrī piedalījās vairāk nekā pusmiljons cilvēku. Tā bija vērienīgākā pilsoniskā protesta akcija Ukrainas vēsturē.

Pasaulē

Ilggadējs laikraksta “The Washington Post” žurnālists, divkāršs Pulicera prēmijas laureāts (1973. un 2002. gadā), Votergeitas skandāla (kā rezultātā 1974. gadā atkāpās toreizējais ASV prezidents Ričards Niksons) “uzracējs” (kopā ar Karlu Bernstīnu) Bobs Vudvords nesen laida klajā savu jaunāko grāmatu – “Karš”. Tajā viņš dienu pa dienai atsedz ASV politiskās vadības rīcību gan pirms, gan pēc Krievijas uzsāktā pilna mēroga iebrukuma Ukrainā.

Svarīgākais