Urugvaja kļūst par pirmo valsti, kas legalizē marihuānas tirdzniecību

© Scanpix

Urugvaja ir kļuvusi par pirmo valsti pasaulē, kas pieņēmusi likumu, kas paredz brīvu marihuānas audzēšanu, lietošanu un tirdzniecību.

Pēc gandrīz 12 stundu garām debatēm Urugavajas senatori snieguši valdībai galējo apstiprinājumu marihuānas legalizācijai. Par marihuānas legalizāciju nobalsojuši 16 senāta locekļi. Likuma stāšanās spēkā paredzēta no nākamā gada aprīļa.

Pieņemtais likums paredz atļaut reģistrētajiem urugvajiešiem, kas sasnieguši 18 gadu vecumu, iegādāties 40 gramus narkotiku mēnesī. Valdība cer, ka likuma pieņemšana palīdzēs risināt narkotiku problēmas, taču kritiķi norāda, ka marihuānas legalizēšana mudina lielāku skaitu cilvēku lietot narkotikas. 

Desmitiiem likumu atbalstītāji pulcēja ārpus kongresa, lai sekotu balsošanai. Uzzinot par rezultātātiem, pēc senatora Roberta Kondes teiktā, sekoja neizbēgama reakcija, kas liecināja, ka "karš" pret narkotikām ir zaudēts. 

"Kā valstij mums ir pienākums sniegt konkrētu darbību", teic Konde, piebilstot, ka Urugvajas robežas tiek izmantotas kā narkotiku pārvadāšanas ceļi uz kaimiņu valstīm.

Savu komentāru sniedza arī opozīcijas loceklis Alfredo Solari norādot, ka Urugvaja nedrīkst eksperimentēt ar tās iedzīvotājiem. "Šis projekts paredz sociālus eksperimentus ar cilvēkiem, neievērojot ētikas likumus un cilvēktiesības."

Projekts jau ticis apstiprināts augstākajā tiesā, kas izraisījis starptautisku kritiku. Starptautiskā Narkotiku kontroles pārvalde, kas izveidota saskaņā ar Apvienoto Nāciju Organizāciju, jau izteikusi brīdinājumu, ka likums pārkāpj Narkotiku apkarošanas konvenciju, kam pievienojusies arī Urugvaja. 

Pieņemtais likums liecina, ka arvien pieaug debates par narkotiku legalizēšanu Latīņamerikā. Grupa bijušo prezidentu un ietekmīgu sociālo pārstāvju, tostarp Brazīlijas bijušais prezidents Fernando Kardoso un Kolumbijas bijušais līderis Sesars Gaviria, aicina legalizēt marihuānas pārdošanu. Urugvajas prezidents Hosē Muhika nesenā intervijā norādījis sakritību, ka bijušie valstu līderi izteikušies par marihuānas legalizāciju vienīgi pēc tam, kad atstājuši savu amatu. 

 

 

Svarīgākais