Kijevā turpinās nemieri, deputātam un kādam protestētājam uzbrūk ar asaru gāzi

Kijevā turpinās protesta manifestācijas Neatkarības laukumā ļaudis ierodas joprojām, lai gan tuvējās metrostacijas ir slēgtas, vēsta portāls Segodņa.ua.

Vairāk nekā simts specvienību kaujinieku turpina atspiest protestētājus no valdības ēkas un no protestētāju bloķētajām ielām,  kaujinieki trijās rindās ar kopā saliktiem vairogiem neatlaidīgi dodas virsū protestētājiem, kas nepretojoties  negribīgi, bet lēnām atkāpjas.

Protestētāji iepriekš uzrunāja spēka struktūru kaujiniekus, piedāvāja viņiem karstu tēju, cigaretes un sprauž aiz vairogiem ziedus. Daudzi puiši gan reaģē labvēlīgi, bet laiku pa laikam virsnieki apstaigā kolonnas un aizvāc no vairogiem puķes.

Iepriekš aptuveni tūkstotis iekšējā karaspēka un specvienības "Berkut" kaujinieku atspieda protestētājus no telšu pilsētiņas valdības ēkas tuvumā.

Pie vienas no izveidotajām barikādēm  Kijevas centrā, Šelkovičnajas un Bogomoļca ielu stūrī apstājies traktors ar kuru milicijas vienības paredzējušas nojaukt izveidotās barikādes. Kā stāsta aculiecinieki, netālu atradušies arī Kļičko vadītās partijas "Udar" deputāti un brāļi Kļičko. Vitālijs Kļičko  nostājies ceļā traktoram  un piespiedis traktoristu to griezt apkārt  un pamest barikāžu vietu.

Kaut arī traktors aizdzīts protestētāji un partijas "Udar" deputāti joprojām paliek milicijas un "Berkut" vienību  ielenkumā.

Spriedze valda arī Kijevas Luterāņu ielā netālu no prezidenta administrācijas ēkas, kur protestētāji ielenkuši spēka struktūru vīrus, kas izvietojušies ap aktīvistu izveidoto blokposteni. Protestētāji aicina viņus "nepildīt noziedzīgas pavēles" un skandē "Milicija - kopā ar tautu!".

 Kā stāsta Segodņa.ua korespondents, Arodbiedrību namā noticis uzbrukums Reģionālās partijas deputātam Lukjanovam. Korespondents intervējis deputātu, kad intervijas noslēgumā kāds garāmejošs cilvēks izvilcis gāzes baloniņu un mēģinājis iepūst viņam sejā asaru gāzi, par laimi deputāts atradies par tālu no uzbrucēja un nav cietis. Pateicoties nama apsardzes reakcijai uzbrucējs aizturēts.

 Savukārt vienā no centra ielām, kur sapulcējušies protestētāji kādam protestētājam pēkšņi pieskrējis maskā tērps vīrietis un iepūtis sejā asaru gāzi. Medicīnas darbinieki cietušajam uzreiz snieguši palīdzību, bet  uzbrucējam izdevies pazust pirms kāds no apkārtējiem paguvis viņu aizturēt.

Mītiņa koordinētāji Neatkarības laukumā aicina vīriešus organizēti doties Luterāņu ielas virzienā. Tuvējā baznīcā izveidots medpunkts, aktīvisti aicināti apsildīties, iedzert tēju un televīzijā sekot opozīcijas kanālu pārraidītajām ziņām.

Ukraiņu nacionālistu partijas Visukrainas savienība "Svoboda" ("Brīvība") parlamenta frakcijas vadītājs Oļegs Tjagņiboks pirmdienas vakarā aicinājis visus vīriešus doties uz Neatkarības laukumu Kijevas centrā un ieņemt vietas uz barikādēm.

Tjagņiboks, uzstājoties no Neatkarības laukumā uzstādītās skatuves, aicināja laukumā jau esošos cilvēkus neizklīst. "Ja mēs izturēsim šo nakti, mēs uzvarēsim," uzsvēra deputāts.

Viņš piebilda, ka opozīcijas aktīvisti, sākot ar otrdienu, sāks piketēt arī pie apgabalu administrācijas ēkām un pie reģionālajām prokuratūrām.

Savukārt opozīcijas partijas UDAR līderis Vitālijs Kļičko pavēstīja, ka milicijas īpašo uzdevumu vienības "Berkut" kaujinieki vairākkārt gatavojusies pārraut protestētāju aizsardzības loku, taču pēdējā brīdī esot atteikušies no šī nolūka.

Arī viņš aicināja demonstrantus neizklīst. "Nepieciešams stāvēt," uzsvēra Kļičko.

Daudzi cilvēki no Neatkarības laukuma devušies nomainīt ļaudis, kas visu dienu pavadījuši uz barikādēm. Neskatoties uz iepriekš izteiktajiem brīdinājumiem par iespējamo varasiestāžu mēģinājumu vardarbīgi izklīdināt protestētājus, starp tiem, kas devušies uz barikādēm, ir daudz sieviešu un jauniešu.

Kā ziņo citi Ukrainas portāli  kādai no ātrās medicīniskās palīdzības mašīnām nācies sniegt palīdzību četriem milicijas kaujiniekiem, kas zaudējuši samaņu pēc tam kad tie ilgi atradušies ierindā bez ūdens, ēdiena un iespējas kustēties. Kā par notikušo izteicies partijas "Tēvzeme" (Batjkivščina) deputāts Sergejs Pašinskis, Iekšlietu ministrijas vadība miličus izmanto kā "lielgabalu gaļu".

Mediji arī ziņo, ka Neatkarības laukuma apkārtnē ierodas aizvien vairāk ātrās palīdzības mašīnu, savukārt Kijevas galvenajā ielā - Kreščatikā - redzēta militārā tehnika.

Centrā stāv arī ugunsdzēsēju mašīnas, bet Valsts ārkārtējo situāciju dienests skaidrojis, ka tās tur atrodas sakarā ar stipro snigšanu, lai vajadzības gadījumā palīdzētu transportlīdzekļiem.

Pilsētā tiešām turpinās putenis un dienas gaitā daudzviet veidojās lieli satiksmes sastrēgumi, tomēr cilvēki ir nobažījušies, ka speciālās tehnikas atrašanās centrā var liecināt par gaidāmo spēka struktūru operāciju protestētāju izklīdināšanai un pilsētas administrācijas ēkas atbrīvošanai.

Jau ziņots, ka milicijas īpašo uzdevumu vienība "Berkut" pirmdienas pusnaktī sāks uzbrukumu protestētāju ieņemtajai Kijevas pilsētas administrācijas ēkai.

Milicija pirmdien Kijevā sākusi likvidēt protestētāju nometni un barikādes pie valdības ēkas.

Demonstrantiem, kas protestē pret prezidenta Viktora Janukoviča atteikšanos parakstīt sadarbības līgumu ar Eiropas Savienību (ES) un pieprasa valdības atkāpšanos, varasiestādes devušas laiku līdz otrdienai, lai izklīstu.

Savukārt opozīcija devusi Janukovičam 48 stundas laika, lai atlaistu valdību un izsludinātu pirmstermiņa vēlēšanas.

Tikmēr Janukovičs paziņojis, ka otrdien notikšot sarunas ar opozīciju.

Pasaulē

Ilggadējs laikraksta “The Washington Post” žurnālists, divkāršs Pulicera prēmijas laureāts (1973. un 2002. gadā), Votergeitas skandāla (kā rezultātā 1974. gadā atkāpās toreizējais ASV prezidents Ričards Niksons) “uzracējs” (kopā ar Karlu Bernstīnu) Bobs Vudvords nesen laida klajā savu jaunāko grāmatu – “Karš”. Tajā viņš dienu pa dienai atsedz ASV politiskās vadības rīcību gan pirms, gan pēc Krievijas uzsāktā pilna mēroga iebrukuma Ukrainā.

Svarīgākais