Kijevas opozīcija gatavojas uzbrukumam naktī

Kijevas opozīcija un protestējošie pirmdienas, 9. decembra, vakarā sākuši gatavoties milicijas specvienību "Berkuts" uzbrukumam, kas it kā paredzēts naktī, vēsta portāli Kasparov.ru.un Lenta.ru

Opozīcija šādu secinājumu izdarījusi pēc tam, kad milicija slēgusi pieeju trim metro stacijām tuvākajā rajonā, tāpat slēgtas arī visas pieejas Maidana laukumam

Pēc dažādām ziņām Maidana laukumā atrodas ap 7000 cilvēku.

Arī Ukrainas mediji saņēmuši informāciju, ka milicijas vienības saņēmušas pavēli atbrīvot Kijevas domi un Arodbiedrību namu no protestētājiem.

Pirmdienas vakarā pie Kijevas domes ēkas atrodas viens no opozīcijas štābiem, medpunkts, kā arī vieta, kur sasildīties un iedzer siltu tēju. Pie Arodbiedrību nama savukārt izvietojies protestētāju preses centrs, palīdzības dienests.

Kaut arī  iepriekš parādījušās ziņas, ka bruņoti milicijas specvienības "Berkut" kaujinieki ielauzušies opozīcijas partijas "Batkivščina" ("Tēvzeme") Kijevas birojā, milicijas vadība šīs ziņas noliedz. Savukārt citi avoti norāda, ka Batkivščina" ("Tēvzeme") Kijevas birojā atrodas drošības dienestu pārstāvji.

Ukrainas opozīcijas partijas "Batkivščina" ("Tēvzeme") līderis Arsēnijs Jaceņuks pirmdienas vakarā apliecinājis, ka partijas Kijevas biroju ieņēmuši specdienestu darbinieki un izdemolējuši serveru telpu. Birojā veiktas kratīšanas, uzlauztas durvis.

Tikmēr opozīcijas partijas UDAR līderis Vitālijs Kļičko steidzami evakuējis sava biroja darbiniekus, baidoties, ka iebrukums gaidāms arī tur.

Pēc Jaceņuka teiktā, prezidents Viktors Janukovičs aicinājumu uz "apaļa galda sarunām" politisko partiju līderiem nodevis ar specvienības "Berkut" un iekšējā karaspēka starpniecību. "Tāda ir viņa piedāvājumu cena," paziņojis opozīcijas politiķis.

 Slavenākais Holivudas aktieris Džordžs Klūnijs nosūtījis brāļiem Kļičko videouzrunu, kurā norāda,ka atbalsta protestētājus viņu taisnīgajās prasībās.

"Es vēršos pie visiem drosmīgajiem Ukrainas iedzīvotājiem, kas cenšas panākt virzību uz priekšu, nevis atpakaļ. ASV atbalsta patiesu demokrātiju, bet īsta demokrātija nevar būt valstī bez brīvas izvēles un brīvām vēlēšanām. Demokrātiju nevar sasniegt kamēr ir tādi politieslodzītie kā Jūlija Timošenko," videouzrunā norāda Klūnijs.

Pasaulē

Ilggadējs laikraksta “The Washington Post” žurnālists, divkāršs Pulicera prēmijas laureāts (1973. un 2002. gadā), Votergeitas skandāla (kā rezultātā 1974. gadā atkāpās toreizējais ASV prezidents Ričards Niksons) “uzracējs” (kopā ar Karlu Bernstīnu) Bobs Vudvords nesen laida klajā savu jaunāko grāmatu – “Karš”. Tajā viņš dienu pa dienai atsedz ASV politiskās vadības rīcību gan pirms, gan pēc Krievijas uzsāktā pilna mēroga iebrukuma Ukrainā.

Svarīgākais