Vācijas prezidents boikotēs olimpiskās spēles Krievijā, lai cīnītos par cilvēktiesībām

© F64

Vācijas valsts prezidents Joahims Gauks svētdien paziņojis, ka boikotēs ziemas Olimpiskās spēles Sočos, tādā veidā paužot savu protestu pret cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā.

Paziņojums par Olimpisko spēļu boikotu, padarītu Joahimu Gauku, bijušo mācītāju un esošo Vācijas valsts prezidentu, par pirmo politisko figūru, kas boikotēs olimpiskās spēles.

Saskaņā ar ziņojumu, Gauks pieņēma lēmumu, balsoties uz nepatiku pret Krievijas opozīcijas politiķiem un tādā veidā paužot protestu pret cilvēktiesību pārkāpumiem un vardarbību. Kā ziņo Vācijas žurnāls "Der Spiegel" Krievijas valdība par prezidenta lēmumu tika informēti pagājušā nedēļā.

Vācijas prezidenta birojs atsākas sniegt komentārus par izskanējušo lēmumu. Savukārt, Krievijas prezidenta preses dienesta pārstāvji apgalvo, ka valstī nav bijusi tūlītēja oficiāla reakcija uz Vācijas amatpersonas paziņojumu.

Daži sportiski jau ir izteikuši pret Krievijas jauno “propogandas” likumu, kas aizliedz pat diskusijas par homoseksualitāti vietās, kur bērni varētu tās dzirdēt.

Likumu akts, ko prezidents Vladimirs Putins parakstīja šī gada jūnijā, sniedz iestādēm pilnvaras uzlikt naudas sodu, kā arī aizturēt un izraidīt ārvalstniekus, kuri tiek uzskatīti par likumu pārkāpējiem.

Publiskā vidē nonācis arī vairāku mākslinieku aktīvi aicinājumi boikotēt Soču olimpiskās spēles, kas notiks no š.g. 07- 23. februārim.

“Es nedomāju, ka mums vajadzētu doties uz olimpiskajām spēlēm", savu viedokli pagājušā nedēļā britu televīzijas šovam pauda dziedātāja Ledija Gāga, “Manuprāt, tas ir nepareizi tik daudzām valstīm sūtīt naudu un ieguldīt līdzekļus valstī, kura neatbalstu geju tiesības.”

Savu atbalstu paudis arī britu aktieris un rakstnieks Stefans Fries. Rakstnieks atklātā vēstulē Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai un Lielbritānijas premjerministram Deividam Kameronam norādījis, ka aizliegums Krievijas Ziemas Olimipiskajām spēlēm 2014 ir vienkārši nepieciešams. “Mainiet spēļu norises vietu uz jebkuru citu vietu", viņš ierosināja savā tīmekļa vietnē augusta sākumā.

Putins septembra intervijā valsts televīzijai izteicies, ka geji netiek diskriminēti piedalīties Soču spēlēs. Tas gan izraisa pretrunas ar viņa līdzšinējiem paziņojumiem, kuros valsts amatpersona pauž anti- geju propogandas likumu.  

Putins arī vēlāk izteicies, ka ikviens būs laipni aicināts apmeklēt ziemas olimpiskās spēles Krievijā, neatkarīgi no seksuālās orientācijas.

ASV prezidents Baraks Obama noraidījis aicinājumu boikotēt olimpiskās spēles, sakot, ka šāds solis sāpinātu amerikāņu sportistus, kas gatavojās un ziedojās, lai pretendētu uz olimpiskām spēlēm.

Šogad, vēl pirms Vācijas prezidenta Joahima Gauka izteikumiem par ziemas olimpisko spēļu boikotu, savu viedokli izteica arī Amerikas Savienoto valstu senators Lindsijs Grēms, norādot uz iespējamo Olimpisko spēļu boikotu, ja Putins atļaus ASV izlūkdienesta bijušam darbiniekam  Edvardam Snoudenam palikt savā valstī, un ja Putins turpinās atbalstīt Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu.

 

 

 

Svarīgākais