Uz Sīriju dodas cīnīties tūkstošiem džihādistu no visas pasaules

© Scanpix

Britu raidsabiedrība BBC ziņo, ka Turcijas dienvidos izveidojies drošu patvērumu tīkls, kur džihādisti var pāris dienas nogaidīt pirms došanās uz Sīriju.

Viena šāda patvēruma īpašnieks Turcijas pierobežas pilsētā Rejhanli stāstījis, ka pēdējo trīs mēnešu laikā to izmantojuši 150 cilvēki. Viss tiekot organizēts ar ielūgumiem no draugiem. Kaujinieki tur uzturoties vienu vai divas dienas pirms došanās uz Sīriju un atgriežoties kamēr gaida lidojumus atpakaļ uz savām mītnes zemēm.

Viens šāds kaujinieks no Francijas teicis: "Mūsu ir tūkstošiem, burtiski no ikviena pasaules nostūra. Un mēs visi esam al-Qaeda". Viņš pats esot cīnījies 8000 vīru lielā brigādē un viņi cīnoties radikālās organizācijas "Irākas un Lielsīrijas Islāma valsts" labā. Šis grupējums ir  visspēcīgākais Sīrijas ziemeļos.

Pēdējā gada laikā pret Sīrijas prezidentam lojālajiem spēkiem cīnīties devušies tūkstošiem ārzemnieku. Taču džihādisti sistemātiski uzbrūk arī Brīvās Sīrijas Armijai. Viens no dumpinieku komandieriem, kam ar dažiem cīņas biedriem izdevies aizbēgt, kad pārējo viņa vienību sagūstījuši un nogalinājuši džihādisti, izteicies, ka šie kaujinieki neeso īsti musulmaņi: "Mēs sākām revolūciju par brīvību un vienlīdzību, bet džihādisti to nevēlas. Viņi ir ieradušies iznīcināt Sīriju."

Pilsoņu karš Sīrijā sākās 2011. gada pavasarī pieaugot protestiem pret valdību. Tiek lēsts, ka tas prasījis jau vairāk nekā 100 000 cilvēku dzīvības un miljoniem iedzīvotāju zaudējuši savas mājas un devušies bēgļu gaitās.

Svarīgākais