ES vēlas dialogu ar Ukrainu

Šodien Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu ministri, tostarp arī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP), Kijevā tikās ar Ukrainas valdības opozīciju un aicināja saspīlēto situāciju Ukrainā risināt ar dialoga palīdzību.

Šodien ES politiķi tikās ar partijas "Batkivščina" ("Tēvzeme") parlamenta frakcijas vadītāju Arsēniju Jaceņuku, kas ir viens no Ukrainas opozīcijas līderiem, savukārt rīt paredzēta tikšanās ar opozīcijas partijas UDAR līderi Vitāliju Kļičko, aģentūrai LETA sacīja Rinkēvičs.

Ārlietu ministri gan Ukrainas valdību, gan tās opozīciju aicināja atturēties no vardarbības un kopīgi meklēt formulu situācijas risinājumam. "Pašas Ukrainas rokās ir izlemt, kāda būs šī formula. Ne ES, ne Krievija to nedrīkst diktēt," uzsvēra ministrs.

Patlaban Kijevā notiek Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) 20.Ministru padomes sanāksme, ko organizē EDSO prezidējošā valsts Ukraina. Rinkēvičs atklāja, ka arī sanāksmes laikā "dažādās toņkārtās" ES pārstāvji savās uzrunās pieminēja jautājumu par cilvēku pulcēšanās brīvību Ukrainā. Ministrs arī sacīja, ka pie sanāksmju ēkas šodien noticis saskaņots protests pret Ukrainas valdību. "Ir sajūta, ka vara meklē risinājumu," piebilda Rinkēvičs.

Rinkēvičs apstiprināja, ka pašreiz situācija Neatkarības laukumā ir mierīga. "Pašlaik redzam mierīgu, bet stingru protesta akciju. Ir spēcīga vēlme, lai Ukraina parakstītu ES asociācijas līgumu. Notiek dažādas uzstāšanās, uzslietas teltis, norit apspriedes, izlikti plakāti. Cilvēku ir daudz. Opozīcija protestētājiem sniedz bezmaksas zupu, un, pēc viņu aprēķiniem, izsniegts apmēram 55 000 zupas porciju dienā," teica ministrs.

Rinkēvičs atsaucās uz savu Vācijas kolēģi, kurš sacīja: "Mēs neatbalstām nevienu pusi, mēs atbalstām demokrātiskās vērtības." Ministrs uzsvēra - ja Ukraina vēlēsies ciešāk integrēties ES, tai būs atvērtas durvis.

Kā ziņots, Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča atteikšanās parakstīt sadarbības līgumu ar Eiropas Savienību (ES) izraisījusi Kijevā masu protestus, kas nedēļas nogalē pārauga vardarbībā. Protesti joprojām turpinās, taču Janukovičs devies vizītē uz Ķīnu.

Tajā pašā laikā ceturtdien Kijevā notiek Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) ārlietu ministru tikšanās.

Svarīgākais